Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Gewassen korstkaas

Herve Pikant

Mild
Pittig
pikant
romig

Herve is vernoemd naar de streek van herkomst (Land van Herve) in de Waalse provincie Luik. Kenmerkend is de aanwezige geur die de kleverige korst afgeeft. De smaak is echter verrassend vol en aangenaam pittig.

Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.

Productinformatie
Herkomst België
Melksoort Koemelk
Merk Herve
Biologische kaas Nee
Allergenen Melk, lactose
Eetbare korst Ja
Gemaakt van rauwe melk Nee
Vegetarische kaas Nee
Over deze kaas

Sinds de middeleeuwen is de Herve kaas een uitverkoren product voor kaasliefhebbers. Pierre Androuet,de bekende Franse gastronoom, klasseert hem bij de uitzonderlijke kazen. In dezelfde categorie als de Engelse Stilton en de Zwitserse Vacherin. Zijn vierkante vorm, zijn warme bakstenen kleur, zijn typisch aroma kenmerken deze kaas die onafscheidelijk is van de regio waar hij geboren werd: het Land van Herve. Het is zijn persoonlijkheid die ervoor zorgt dat hij zo verleidelijk is.
Traditiegetrouw wordt hij met een beetje Luikse siroop en een kopje koffie gegeten. Het is ook de aangewezen kaas om er de maaltijd mee af te ronden, samen met een glas wijn,  een oude portwijn of bruin abdijbier. Liefhebbers drinken er ook graag een goede Gewürztraminer bij. Sommige chef-koks serveren de Hervekaas niet enkel op een kaasschotel maar gebruiken hem ook in de bereiding van salades, sausen, crèmes brûlées en andere gastronomische gerechten.

De “Herve” behoort tot de familie van de zachte kazen met gewassen korst. Dat brengt een regelmatig rijpingswerk met zich mee want elke kaas wordt meerdere keren per week gewassen en omgedraaid. Mensenhanden zijn dus onmisbaar voor de lange en methodische rijping van de kaas, die langzaamaan een oranje en lichtjes vette korst krijgt en zo zijn typische smaak en geur verkrijgt. Er zijn 3 soorten Hervekazen: de zachte (mild), de pikante (meer gezouten en met een langere rijping) en de Remoudou (rijker en met complexere aroma’s).