Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Witte korstkaas

Coeur Neufchâtel

Mild
Pittig
ziltig
pikant

Dit hartvormige kaasje heeft een smaakvolle, eetbare witte korst. Bij goede rijping is het zuivel smeerbaar zacht en pikant van smaak.

Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.

Productinformatie
Herkomst Frankrijk
Melksoort Koemelk
Merk Merkloos
Biologische kaas Nee
Allergenen Melk, lactose
Eetbare korst Ja
Gemaakt van rauwe melk Nee
Vegetarische kaas Nee
Vetgehalte 45+
Over deze kaas

Neufchâtel is een hartvormig kaasje met een fluweelzachte korst en een mooi rijpend soepel zuivel. Neufchâtel is een kaas uit Frankrijk. Hij is afkomstig uit Normandië en waarschijnlijk de oudst gekende Bretoense kaas. Officieel is de eerste melding van deze kaas onder de naam Neufchâtel te vinden in 1543 in geschriften uit de abdij van Saint-Amand de Rouen. De vorm van deze kaas is meestal een hart en daar worden verschillende verklaringen voor gegeven.

Zo zou deze kaas tijdens de Honderdjarige oorlog gemaakt zijn door meisjes als geschenk voor Engelse soldaten op wie zij verliefd waren. Minder poëtisch is dat de kaas de vorm van twee engelenvleugels kreeg en daardoor ook de bijnaam ‘Angelot’. Deze kaas heeft sinds 1969 het AOP-keurmerk wat onder meer inhoudt dat de kaas alleen van de melk van het vee uit het gebied van de Bray gemaakt mag worden.

Aan de wrongel worden korrels oudere kaas toegevoegd omdat deze reeds de gewenste schimmelcultuur bezitten. De wrongel wordt vervolgens gekneed, gezouten en in vormen gedaan. Hoewel de hartvorm het meest gekende is wordt Neufchâtel in verschillende vormen gemaakt en types. Zo is er Bonde, Double Bonde, Carré Briquette, Coeur, en Grand Coeur. Al deze types hebben andere vormen, afmetingen en gewicht.

De fijne, witte donsachtige schimmel ligt over de hele kaas en geeft Neufchâtel zijn specifieke smaak. Er zijn nog een aantal andere kazen uit dezelfde regio die min of meer overeenkomsten hebben met Neufchâtel. Dat zijn Bondon, Bondard, Gournay, Malakoff en Coeur de Bray.