Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Antipasti plank met Cambozola

60
Borrel
4
Ingredienten

Antipasti plank:

  • 180 g Cambozola
  • 200 g verschillende soorten ham
  • 100 g salami
  • 1 vijg
  • 1 peer
  • 1 pot olijven
  • Rode druiven
  • Gezouten crackers
  • Stokbrood
  • Walnoten
  • Amandelen
  • Kruiden of eetbare bloemen
  • Houten plank

Balsamico-rode wijn sjalotten:

  • 250 g gepelde sjalotten
  • Olijfolie
  • 1 EL suiker
  • 50 ml rode wijn
  • 50 ml balsamico
  • 50 ml water
  • Peper en zout
  • Rozemarijn of tijm

Balsamico champignons:

  • 250 g kleine champignons
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • Peper, zout en suiker
  • Tijm
  • 8 EL balsamico
  • Olijfolie
Omschrijving

Maak de sjalotten en champignons een dag van tevoren, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Bewaar ze in afgesloten bakjes in de koelkast en serveer ze op kamertemperatuur. Zo bespaar je tijd op de dag zelf en is je borrelplank nóg lekkerder en beter op smaak.

Bereidingswijze

Balsamico-sjalotten:

  1. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de sjalotten zachtjes.
  2. Voeg de suiker toe en laat kort karamelliseren.
  3. Blus af met balsamicoazijn, rode wijn en een scheut water. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Laat het mengsel met deksel 15 minuten zachtjes koken.
  5. Haal daarna het deksel eraf en laat het vocht inkoken tot het stroperig is.
  6. Doe alles in een schaal en laat minstens een paar uur, liefst een nacht, rusten.

Balsamico-champignons:

  1. Verhit een scheutje olijfolie en bak de champignons op hoog vuur bruin.
  2. Zet het vuur laag en voeg knoflook, tijm, suiker, peper en zout toe.
  3. Blus af met een beetje balsamico en haal van het vuur.
  4. Laat ook dit mengsel een paar uur trekken.

Samenstellen van de borrelplank:

  1. Verwarm de oven voor en bak het stokbrood enkele minuten krokant.
  2. Leg ondertussen de CAMBOZOLA in het midden van een grote plank.
  3. Rol de ham en salami losjes op en leg rondom de kaas.
  4. Voeg de druiven, olijven en crackers toe.
  5. Haal het stokbrood uit de oven en leg het op de plank.
  6. Snijd de vijgen in vieren, de peer in dunne plakjes, en schik beide erbij.
  7. Schep de balsamico-sjalotten en balsamico-champignons in kleine schaaltjes en plaats ze tussen de andere ingrediënten, of serveer ze direct op de plank.
  8. Vul lege plekken op met walnoten en amandelen.
  9. Garneer met verse kruiden of eetbare bloemen.

Serveer- & presentatie tip:

Gebruik een grote houten plank of serveerschaal met kleine schaaltjes voor de warme of natte componenten (zoals de sjalotten en champignons). Werk in groepjes: leg vlees bij vlees, kazen bij elkaar, fruit ernaast – zo oogt het uitnodigend én overzichtelijk. Laat ruimte tussen de elementen, zodat iedereen makkelijk kan pakken.

Wijnsuggestie:

Bij Cambozol en de zoet-zure tonen van de sjalotten en balsamico-champignons past een zachte rode wijn met fruitige tonen goed. Denk aan een Pinot Noir of een soepele Merlot. Liever wit? Ga dan voor een iets vollere witte wijn zoals een Chardonnay, die de romigheid van de kaas aanvult.

 

Vergelijkbare kaasplankjes
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel