Welke wijn bij welke kaas

Welke wijn bij welke kaas?

Wijn & kaas zijn een "match made in heaven". Maar zowel kaas als wijn zijn er in vele
smaken/ variaties. Welke wijn gaat dan het best samen met welke kaas? Hieronder een
overzicht van verschillende type wijnen. Bij elk type kunt u bijpassende kazen vinden.

Lichte en fruitige rode wijn

Over het algemeen komen lichte rode wijnen uit koelere klimaatzones. Druiven worden minder rijp waardoor er bij de pluk meer zuur en minder suiker aanwezig is. Dit komen de frisheid (denk aan een fris appeltje) en een laag alcoholpercentage ten goede.

Mooie kaascombinaties met lichte Rode wijn

Volle rode wijn

Volle rode wijn komt over het algemeen uit warmere klimaatzones. Hoe warmer het klimaat, hoe rijper de druif. Dit betekent meer suiker en minder zuur, dus meer alcohol. Daarnaast is de opbrengst per hectare van belang. Hoe lager de opbrengst per hectare hoe geconcentreerder de wijn.

Mooie kaascombinaties met volle Rode wijn

Zoete witte wijn

Zoete witte wijn wordt vaak als dessertwijn gedronken. De meest bekende zijn Sauternes, Saint Croix du Mont en Montbazillac. Een bekende combinatie is blauwschimmelkaas met één van deze wijnen. Andere bekende zoete witte wijnen zijn Gewurztraminer, Eiswein, Beerenausleses en Trockenbeerenausleses uit Oostenrijk en Duitsland.

Mooie kaascombinaties met zoete Witte wijn

Droge witte wijn

Droge witte wijn wordt over de hele wereld gemaakt en is in mindere mate afhankelijk van het klimaat. Er is droge witte wijn in zeer veel variëteiten.

Mooie kaascombinaties met droge Witte wijn

Rosé

Voor het maken van rosé zijn blauwe druiven nodig en vrijwel overal waar rode wijn wordt gemaakt wordt tevens rosé gemaakt. Ook rosé kent vele variëteiten: van knisperend droog uit de Provence tot vol en fruitig uit Chili.

Mooie kaascombinaties met Rosé

Rode Port

Port is een ideale combinatie met vele kaassoorten. Tijdens de gist wordt alcohol toegevoegd waardoor de gistcellen dood gaan en het proces stopt. Nog niet alle suikers zijn dan omgezet in alcohol en koolzuur waardoor de wijn zoet is.

Mooie kaascombinaties met Rode Port