Gouden combinaties

Gouden combinaties

Als ik in deze tijd van het jaar om drie uur ’s middags uit het raam kijk lijkt het al donker te worden.
Lang op terrasjes blijven hangen zit er niet meer in tot het komende voorjaar. Een heerlijke gedachte
eigenlijk… Laten we vooral elkaars gezelschap opzoeken om samen te genieten van de rijkdommen
die kaas ons te bieden heeft!

Daarbij is het natuurlijk aan te raden om er iets bij te drinken. Kaas en wijn is een klassieke combinatie, maar de laatste jaren heeft bier in ons kaaskikkerlandje weer een grote vlucht genomen. Voor fijnproevers is dat een aangename ontwikkeling, want ook kaas en bier kunnen uitstekend samen door één deur (en in één mond).

Net als combineren met wijn is het helaas nog niet zo eenvoudig om de perfecte match te vinden. De smaakprofielen moeten om te beginnen in balans zijn; als een kaas krachtiger is dan het bier of vice versa gaat de smaak van de ander verloren. De kunst is om een evenwicht te zoeken waarin de karakteristieken elkaar versterken.

Natuurlijk zijn er in grote lijnen een aantal opties die zeker het proberen waard zijn. Bij deze licht ik er graag een aantal toe:

Oude kazen: zoals flink gerijpte Hollandse kazen of diverse bergkazen. Doorgaans hebben deze een diepe, vaak pittige smaak die flink wat tegengas kan gebruiken. Probeer deze bijvoorbeeld eens met een donker bier met een zoete ondertoon.

Gewassen korstkazen: de zogenaamde ‘stinkerds’ zoals Munster, Livarot en Taleggio. Deze kazen hebben meestal een vol, aromatisch karakter. Een IPA kan hier uitstekend bij passen door de bittere tonen. Ook een tripel met wat meer koolzuur geeft een aangenaam contrast.

Geitenkaas: en dan met name de zachte Franse varianten met eetbare korst. Combineer deze eens met een witbier of een ander licht fris bier. De citrusachtige nuances vullen de kaas perfect aan!

Blauwaderkazen: door het volle, pittige karakter zijn deze moeilijk te combineren met bier. Maar niet onmogelijk! Een intens fruitbier of een bier met chocolade kan verrassend goed uitpakken.

België heeft natuurlijk een rijke traditie als het gaat over bier, en ook kaas is volop in ontwikkeling. Het mag dan ook niet verwonderen dat hier een aantal schitterende combinaties uit voortvloeien!

Zo gaan zachte abdijkazen als Brugge Blomme en Sint Bernardus uitstekend samen met ronde, zachte abdij- en trappistenbieren. Een ander pareltje is La Ramée: een heerlijk romige abdijkaas die zijn oorsprong vind in de gelijknamige abdij. Doordat de korst tijdens de rijping gewassen wordt met bier van de abdij wordt een diepe, rijke smaak verkregen die het beste van twee werelden samenbrengt. Dat is puur genieten voor liefhebbers van kaas én bier!

Zo komen we de donkere dagen zeker door. Mij kunnen ze in ieder geval niet lang genoeg duren!

 

handtekeing_timme

Timme Helmes

Na een aantal jaren met veel passie bij een kaasspeciaalzaak te hebben gewerkt, komt Timme bij een toonaangevend handelshuis terecht. Hier kreeg hij al snel een adviserende rol voor diverse verkoopkanalen in binnen- en buitenland.

In 2015 won Timme het prestigieuze Buitenlandse Kaaskeur Concours, en sindsdien noemt hij zijn kennisniveau zelf ‘bovengemiddeld’.

Op kaas.nl tref je met enige regelmaat tips van Timme aan, waarbij hij ongevraagd een klein deel van zijn grote kaaskennis deelt. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om een vraag aan Timme te stellen via timme@kaas.nl.

Elke maand neemt hij de moeite een goede vraag uitgebreid te behandelen.