Op zoek naar jouw ultieme smaak?

(Half) harde kaas

Tête de Moine AOP

Mild
Pittig
pikant
kruidig

Tête de Moine AOP is een halfharde kaas met een zijdezachte textuur die wegsmelt in je mond. De Tête de Moine AOP snij je niet maar schraap je in de vorm van rozetten met de speciale girolle. De beschermde oorsprongsbenaming (AOP) waarborgt dat de kwaliteitsproducten in het gebied van oorsprong geproduceerd, verwerkt en veredeld zijn.

Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.

Productinformatie
Herkomst Zwitserland
Melksoort Koemelk
Merk Merkloos
Biologische kaas Nee
Allergenen Melk, lactose
Eetbare korst Nee
Gemaakt van rauwe melk Ja
Vegetarische kaas Nee
Vetgehalte 50+
Over deze kaas

De Tête de Moine AOP eist terecht een bijzondere plaats op tussen de Zwitserse kazen. Het is immers een kaas die men niet versnijdt maar heel fijn schaaft, of beter nog, krult met het speciale toestel dat men een girolle noemt. Origineel en vooral ook: heerlijk!

Om het herkomstgebied van de Tête de Moine AOP echt te waarderen, moet u omhoog kijken. Het Zwitserse Juragebergte tekent immers prachtige en vooral grillige landschappen met bergen en golvende weiden. U ziet er de koeien rustig grazen door het malse en aromatische gras. Dat gras geeft de Tête de Moine AOP zijn onnavolgbare karakter. Het is middenin deze streek, rond de Abdij van Bellelay, waar de Bellelay-kaas voor het eerst werd gemaakt. Tijdens de Franse Revolutie gaf men de kaas de naam Tête de Moine (ook wel Monnikenkop) naar de gelijkenis met de manier van scheren van het hoofd van de monniken. De specialiteit wordt gemaakt met een haast heilige trouw aan de oude tradities in de kaasmakerijen van het AOP herkomstgebied. De kaas ontwikkelt zijn subtiele aroma’s tijdens de rijping op de dennenhouten planken. Alleen de kazen die voldoen aan de zeer strikte eisen van het AOP-bestek komen door de kwaliteitscontroles en krijgen dan pas het recht om de naam Tête de Moine AOP, Fromage de Bellelay te dragen. Met de girolle (een soort fijn draaiend kaasschaafje) schraapt men over de kaas om de fijne rosettes of roosjes te krijgen die de fijne en delicate aroma’s vrijgeven. Men kan ook roosjes of krullen maken met een heel fijn mesje dat men dan verticaal over de kaas schraapt.

De monniken deden dat trouwens eeuwenlang op die manier. De beschermde oorsprongsbenaming waarborgt dat de kwaliteitsproducten in het gebied van oorsprong geproduceerd, verwerkt en veredeld zijn.

Recepten met deze kaas
Doe de smaaktest

Op basis van vragen samengesteld door onze kaas experts stellen wij jouw persoonlijke smaakprofiel samen.

Maak je eigen profiel