De oorsprong van de naam Kaas

In Nederland eten we het vaak, maar praten we ook heel graag over kaas. Een woord wat zo ten grondslag ligt in de Nederlandse cultuur, daar zal vast wel iets achter zitten. We nemen je even mee in de geschiedenis van ons heerlijke product!

Kaas in de Griekse oudheid

In het Grieks heet kaas 'Turos', al sinds Homerus er 1000 jaar voor Christus over schreef. In de verhalen van Homerus gaat het meestal over schapen- en geitenkaas. Homerus beschrijft hoe Odysseus bij de cycloop Polyfemus op bezoek gaat. In de grotwoning van Polyfemus vind hij een compleet boerenbedrijf; hokken voor dieren, melkemmers met de laatste melk er nog in en... kaas!

Het Nederlandse woord 'boter', uiteraard ook een zuivelproduct, is ontleend aan het Griekse woord Bouturos. Dit betekent in het Grieks ook boter. Bous betekent koe. Boter maakten zij dus kennelijk van koemelk. Daarnaast heeft 'Turos' nog een andere betekenis, namelijk 'het dikken van de melk'.

Kaas in de Romeinse tijd

De Romeinen kenden voor kaas het woord 'Caseus'. Daar zijn de meeste woorden voor kaas van afgeleid: Kaas, Käse, Cheese, Queso (Spaans) en Queijo (Portugees). De kaas die de Romeinen naar onze streken meebrachten was waarschijnlijk een ander product dan de kaas die wij zelf maakten. Kaas van koeienmelk werd namelijk niet of nauwelijks gegeten. De kazen die de Romeinen aten waren van geiten- of schapenmelk gemaakt. Kaassoorten die vermoedelijk gegeten werden zijn vergelijkbaar met feta, chèvre, pecorino romano en ricotta. Toch is Caseus de basis geweest voor onze benaming van kaas, ongeacht de melksoort.

De Franse kazen

Het woord 'fromage' is ontstaan uit Caseus Formaticus. Dit betekent kaas geproduceerd in een vorm. In plaats van het woord Caseus (kaas) werd de naam Formaticus meer en meer gebruikt. Dit woord ontwikkelde zicht tot formatge. Hieruit is de Franse naam “Fromage” en de Italiaanse naam “Formaggio” ontstaan. Zin gekregen in een beetje fromage? Bekijk hier de diversiteit van Franse kazen! 

Meer lezen over hoe kaas wordt gemaakt? Lees dat hier ons blog over het ontstaan van 'het gele goud'.