Veel gestelde vragen

Alles wat je wilt weten over kaas

Klik op een vraag en bekijk het antwoord

  • Tijdens de zwangerschap kunt u gerust kaas blijven eten.
    Echter geldt het advies om niet zomaar alle kaas te eten.

    Welke kazen kunt u gerust eten?
    • Alle Hollandse gepasteuriseerde kazen.
    • Boerenkazen (ongepasteuriseerd). Doordat dit harde kazen zijn met
    weinig vocht, kan de Listeriabacterie daarin niet groeien.
    • Alle gepasteuriseerde buitenlandse kazen
    (dit zijn verreweg de meeste gangbare soorten).

    Welke kaas bij voorkeur niet eten als u zwanger bent?
    Het is af te raden om zachte rauwmelkse schimmelkaas te eten. Er is een kleine kans dat deze besmet zouden kunnen zijn met de bacterie Listeria Monocytogenes kortweg: Listeria. Gelet op de strenge controle is de kans op een listeria besmetting in de praktijk erg klein. Daarom is er geen reden tot paniek indien er een stukje kaas is gegeten dat uit rauwe melk geproduceerd is.

    Listeria is een algemeen voorkomende bacterie op ons voedsel en in onze omgeving, vooral op vochtige plaatsen zoals een nat vaatdoekje of een vochtige ruimte. Pas dus ook goed op bij slecht gewassen rauwe groente en fruit, te lang bewaarde salades, paté’s, vlees en vis en slecht gekoelde verse producten.

    Bij een Listeria besmetting kan het (toekomstige) kind erg ziek worden of zelfs een miskraam kan het gevolg zijn van een listeria besmetting. Bij gezonde mensen zijn er geen gevolgen, in bepaalde gevallen kan de klacht zijn dat er griepachtige verschijnselen voorkomen.
  • Het is verplicht dat op de verpakking vermeld wordt wanneer de kaas uit rauwe melk bereid is.

    Op Franse kaas wordt rauwe melk aangeduid als “au lait cru”.De Listeria bacterie (ook die in zachte rauwmelkse kaas) wordt bij goede verhitting (koken/bakken) volledig uitgeschakeld.
  • Verreweg de meeste kazen over de gehele wereld worden bereid met dierlijk stremsel en zijn daardoor niet vegetarisch. Het gaat om de werkzame stof chymosine, die zich in de lebmaag van nuchtere kalveren bevindt. Deze kalveren zijn bestemd voor de slacht (vleesproductie). Het is dus niet zo, dat voor de productie van stremsel kalveren geslacht worden!

    Vegetarische kaas wordt bereid met ander dan dierlijk stremsel. Dit kan zijn plantaardig stremsel (enkele voorbeelden: Lieve Vrouwenbedstro, Kaasjeskruid, Geel Walstro, Vijgensap)

    In meerdere mate wordt ook microbieel gemodificeerd stremsel gebruikt: in de volksmond vegetarisch stremsel. De chymosine wordt verkregen door bacteriën waarbij het kalfsgen is ingebracht. Er zijn ook vegetarische ( veelal verse kazen ) zonder stremsel bereid.
  • Veganistische kaas is kaas op basis van sojamelk met ander dan dierlijk stremsel.
  • Biologische kaas is niet hetzelfde als vegetarische kaas.

    Biologische kaas heeft meer met het welzijn van de melkproducerende koe te maken, maar ook met verantwoorde productie en milieu- vriendelijkheid. Aan biologische kaas worden bij de bereiding geen kleurstoffen of bacterieremmende stoffen toegevoegd. Ook de kaaskorst is vrij van schimmelwerende stoffen. Chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden in de biologische landbouw niet toegepast.

    Hoewel deze tekst met de meeste zorg is samengesteld, kan geen enkel recht aan de inhoud hiervan worden ontleend. Directe of indirecte schade door de in deze tekst omschreven problematiek kan nimmer aanleiding zijn voor een schadeclaim in welke vorm dan ook.
  • Kaas kan het beste bewaard worden in de koelkast, in het speciale papier van de kaasboer of in een kaasdoos. Kaas mag niet uitdrogen, maar zeker ook niet te vochtig worden, dus de verpakking is belangrijk. Was een kaasdoos altijd goed af als deze leeg is en er weer een nieuw stuk in gaat.
  • Kaas in de Griekse oudheid

    In het Grieks heet kaas 'Turos', al sinds Homerus er 1000 jaar voor Christus over schreef. In de verhalen van Homerus gaat het meestal over schapen- en geitenkaas. Homerus beschrijft hoe Odysseus bij de cycloop Polyfemus op bezoek gaat. In de grotwoning van Polyfemus vindt hij een compleet boerenbedrijf; hokken voor dieren, melkemmers met de laatste melk er nog in en... kaas. Turos betekent dan ook het dikken van de melk.

    Kaas in de Romeinse tijd

    De Romeinen kenden voor kaas het woord Caseus. Daar zijn de meeste woorden voor kaas van afgeleid: Kaas, Käse, Cheese, Queso (Spaans) en Queijo (Portugees). De kaas die de Romeinen naar onze streken meebrachten was waarschijnlijk een ander product dan de kaas die wij zelf maakten. Kaas van koeienmelk werd namelijk niet of nauwelijks gegeten. De kazen die de Romeinen aten waren van geiten- of schapenmelk gemaakt. Kaassoorten die vermoedelijk gegeten werden zijn vergelijkbaar met feta, chèvre, pecorino romano en ricotta. Het woord Caseus is echter wel de basis geweest voor onze benaming van kaas.

    Van Kaas tot Fromage

    Het woord fromage is ontstaan uit 'Caseus Formaticus'. Dit betekent kaas geproduceerd in een vorm. In plaats van het woord Caseus werd de naam Formaticus meer en meer gebruikt. Dit woord ontwikkelde zicht tot formatge. Hieruit is de Franse naam “Fromage” en de Italiaanse naam “Formaggio” ontstaan.

  • Sinds 1992 zijn er in Europa 3 keurmerken ontwikkeld om streekproducten te beschermen tegen ondermaatse namaak. Voor elk beschermd product gelden strenge regels die worden gecontroleerd door een Europees erkende en onafhankelijke instantie. De EU behoudt hiermee de hoogstaande kwaliteit van deze producten. Daarnaast zijn de keurmerken herkenbaar voor de consument en is zij beter geïnformeerd over de oorsprong van het product. Er zijn nog meer kwaliteitslabels in omloop die je op je kaas terug kan vinden.


    Meer info over de keurmerken vindt je hier


    Naar keurmerken

Stond je vraag er niet bij?

WISHLIST

Jouw lijst altijd en overal

Wij gebruiken cookies en andere technieken om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Als je doorklikt ga je akkoord met het plaatsen van de cookies en technieken. Voor meer informatie zie ons privacy - & cookie beleid

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd