Veel gestelde vragen

Kazen

Klik op een vraag en bekijk het antwoord

 • Tijdens de zwangerschap kunt u gerust kaas blijven eten.
  Echter geldt het advies om niet zomaar alle kaas te eten.

  Welke kazen kunt u gerust eten?
  • Alle Hollandse gepasteuriseerde kazen.
  • Boerenkazen (ongepasteuriseerd). Doordat dit harde kazen zijn met 
  weinig vocht, kan de Listeriabacterie daarin niet groeien.
  • Alle gepasteuriseerde buitenlandse kazen
  (dit zijn verreweg de meeste gangbare soorten).

  Welke kaas bij voorkeur niet eten als u zwanger bent?
  Het is af te raden om zachte rauwmelkse schimmelkaas te eten. Er is een kleine kans dat deze besmet zouden kunnen zijn met de bacterie Listeria Monocytogenes kortweg: Listeria. Gelet op de strenge controle is de kans op een listeria besmetting in de praktijk erg klein. Daarom is er geen reden tot paniek indien er een stukje kaas is gegeten dat uit rauwe melk geproduceerd is.

  Listeria is een algemeen voorkomende bacterie op ons voedsel en in onze omgeving, vooral op vochtige plaatsen zoals een nat vaatdoekje of een vochtige ruimte. Pas dus ook goed op bij slecht gewassen rauwe groente en fruit, te lang bewaarde salades, paté’s, vlees en vis en slecht gekoelde verse producten.

  Bij een Listeria besmetting kan het (toekomstige) kind erg ziek worden of zelfs een miskraam kan het gevolg zijn van een listeria besmetting. Bij gezonde mensen zijn er geen gevolgen, in bepaalde gevallen kan de klacht zijn dat er griepachtige verschijnselen voorkomen.
 • Het is verplicht dat op de verpakking vermeld wordt wanneer de kaas uit rauwe melk bereid is.

  Op Franse kaas wordt rauwe melk aangeduid als “au lait cru”.De Listeria bacterie (ook die in zachte rauwmelkse kaas) wordt bij goede verhitting (koken/bakken) volledig uitgeschakeld.
 • Verreweg de meeste kazen over de gehele wereld worden bereid met dierlijk stremsel en zijn daardoor niet vegetarisch. Het gaat om de werkzame stof chymosine, die zich in de lebmaag van nuchtere kalveren bevindt. Deze kalveren zijn bestemd voor de slacht (vleesproductie). Het is dus niet zo, dat voor de productie van stremsel kalveren geslacht worden!

  Vegetarische kaas wordt bereid met ander dan dierlijk stremsel. Dit kan zijn plantaardig stremsel (enkele voorbeelden: Lieve Vrouwenbedstro, Kaasjeskruid, Geel Walstro, Vijgensap)

  In meerdere mate wordt ook microbieel gemodificeerd stremsel gebruikt: in de volksmond vegetarisch stremsel. De chymosine wordt verkregen door bacteriën waarbij het kalfsgen is ingebracht. Er zijn ook vegetarische ( veelal verse kazen ) zonder stremsel bereid.
 • Veganistische kaas is kaas op basis van sojamelk met ander dan dierlijk stremsel.
 • Kaas kan het beste bewaard worden in de koelkast, in het speciale papier van de kaasboer of in een kaasdoos. Kaas mag niet uitdrogen, maar zeker ook niet te vochtig worden, dus de verpakking is belangrijk. Was een kaasdoos altijd goed af als deze leeg is en er weer een nieuw stuk in gaat.
 • Biologische kaas is niet hetzelfde als vegetarische kaas.

  Biologische kaas heeft meer met het welzijn van de melkproducerende koe te maken, maar ook met verantwoorde productie en milieu- vriendelijkheid. Aan biologische kaas worden bij de bereiding geen kleurstoffen of bacterieremmende stoffen toegevoegd. Ook de kaaskorst is vrij van schimmelwerende stoffen. Chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden in de biologische landbouw niet toegepast.

  Hoewel deze tekst met de meeste zorg is samengesteld, kan geen enkel recht aan de inhoud hiervan worden ontleend. Directe of indirecte schade door de in deze tekst omschreven problematiek kan nimmer aanleiding zijn voor een schadeclaim in welke vorm dan ook.

  Naar keurmerken

 • Kaas in de Griekse oudheid

  In het Grieks heet kaas 'Turos', al sinds Homerus er 1000 jaar voor Christus over schreef. In de verhalen van Homerus gaat het meestal over schapen- en geitenkaas. Homerus beschrijft hoe Odysseus bij de cycloop Polyfemus op bezoek gaat. In de grotwoning van Polyfemus vindt hij een compleet boerenbedrijf; hokken voor dieren, melkemmers met de laatste melk er nog in en... kaas. Turos betekent dan ook het dikken van de melk.

  Kaas in de Romeinse tijd

  De Romeinen kenden voor kaas het woord Caseus. Daar zijn de meeste woorden voor kaas van afgeleid: Kaas, Käse, Cheese, Queso (Spaans) en Queijo (Portugees). De kaas die de Romeinen naar onze streken meebrachten was waarschijnlijk een ander product dan de kaas die wij zelf maakten. Kaas van koeienmelk werd namelijk niet of nauwelijks gegeten. De kazen die de Romeinen aten waren van geiten- of schapenmelk gemaakt. Kaassoorten die vermoedelijk gegeten werden zijn vergelijkbaar met feta, chèvre, pecorino romano en ricotta. Het woord Caseus is echter wel de basis geweest voor onze benaming van kaas.

  Van Kaas tot Fromage

  Het woord fromage is ontstaan uit 'Caseus Formaticus'. Dit betekent kaas geproduceerd in een vorm. In plaats van het woord Caseus werd de naam Formaticus meer en meer gebruikt. Dit woord ontwikkelde zicht tot formatge. Hieruit is de Franse naam “Fromage” en de Italiaanse naam “Formaggio” ontstaan.
 • Sinds 1992 zijn er in Europa 3 keurmerken ontwikkeld om streekproducten te beschermen tegen ondermaatse namaak. Voor elk beschermd product gelden strenge regels die worden gecontroleerd door een Europees erkende en onafhankelijke instantie. De EU behoudt hiermee de hoogstaande kwaliteit van deze producten. Daarnaast zijn de keurmerken herkenbaar voor de consument en is zij beter geïnformeerd over de oorsprong van het product. Er zijn nog meer kwaliteitslabels in omloop die je op je kaas terug kan vinden.


  Meer info over de keurmerken vindt je hier
 • Volg Kaas.nl op Facebook, Instagram, of via de maandelijkse nieuwsbrief.
 • Kaas.nl is het inspiratie en informatie platform op het gebied van kaas. De losse kazen zijn niet via kaas.nl te koop, daarvoor verwijzen we je naar de kaasspeciaalzaak. Voor een speciale samenstelling van kazen kun je echter wel terecht op Kaas.nl. Kijk hiervoor in de webshop.
 • Stremsel is een samenstelling van enzymen die er voor zorgt dat vocht en de vaste bestanddelen van melk snel van elkaar scheiden. 
  Door het vocht af te vloeien blijft de wrongel over, waarmee kaas gemaakt kan worden
 • Het vetgehalte op kaas kan op verschillende manieren weergeven worden. Het absolute vetgehalte, vaak aangegeven als aantal gram per 100 gram, of een relatief gehalte.
  Dit relatieve gehalte is altijd een percentage (vaak 48% bij Hollandse kaas). Omdat de samenstelling van de kaas tijdens de rijping verandert wordt dit vaak gebruikt.
  Het betekent dat in de droge bestanddelen van de kaas 48% vet bevatten. In het vocht (vooral water) zit geen vet, en het vochtgehalte neemt bij rijping af.
  Zo bevat een jonge kaas van 48% vet in droge stof ongeveer 29g vet per 100g, en een oude 35g.
 • De samenstelling van kaas verandert nauwelijks door verhitting.
  Het vochtgehalte gaat iets naar beneden, daardoor krijg je juist een iets hogere concentratie voedingstoffen (relatief).
  Als je bijvoorbeeld 100g kaas op een tosti doet verlies je in het proces 10g aan vocht. De overige voedingsstoffen blijven achter.
  Het verschil tussen gesmolten en niet gesmolten is derhalve nihil.
Stond je vraag er niet bij?

Zakelijk contact

Klik op een vraag en bekijk het antwoord

 • Op Kaas.nl beleef je de rijke wereld van kaas, die bijna geen grenzen kent. Kaas kent ontelbare varianten, een enorme rijkdom in smaak, en ongekende toepassingsmogelijkheden: kaas is volgens ons echt werelds en verdient het om ontdekt te worden!
 • Je contact opnemen met ons door een mailtje te sturen naar info@kaas.nl.
 • Voor al je vragen, ideeën en of klachten over de KaasBox kun je altijd contact met ons opnemen via customerservice@kaas.nl.
 • Voor al je vragen en opmerkingen over de informatie op kaas.nl kun je contact met ons opnemen via info@kaas.nl
 • Zie jij een relevante match met jouw merk of bedrijf met Kaas.nl en ben je op zoek naar een promotionele samenwerking? Neem dan contact op met het marketing team via info@kaas.nl
Stond je vraag er niet bij?

Voorwaarden

Klik op een vraag en bekijk het antwoord

 • Zie hier ons cookiebeleid
 • Zie hier ons privacybeleid
 • Lees hier onze algemene voorwaarden
Stond je vraag er niet bij?

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd