img

Het lekkerste cadeautje van de lente!

Graskaas

Elke kaasliefhebber kijkt er naar uit: Graskaas, het lekkerste cadeautje van de lente!
Na een lange winter ‘dansen’ de koeien enthousiast de wei in om te smullen van het eerste lentegras.
Dit jonge gras maakt de weidemelk nog romiger. En dat proef je!

Wat is graskaas precies?

Graskaas of meikaas: hoe je de kaas ook wilt noemen, het is dezelfde soort kaas. De kaas onderscheidt zich door de super smeuïge smaak. Zodra de koeien voor het eerst na de winter weer vers gras eten, krijgen ze veel voedingsstoffen binnen die de kaas een volle en romige smaak geeft.
 

Wanneer wordt graskaas verkocht?

De koeien lopen vanaf april weer buiten in de wei en de officiële graskaas moet ongeveer 4 weken rijpen. Daarom verschijnt de meeste graskaas vanaf mei in de winkel. De koeien blijven buiten van het verse gras eten tot de winter, dus de meeste graskaas is tot en met november verkrijgbaar. De goede grasgroei in mei en september heeft invloed op de smeuïgheid van de kaas. Vandaar de benaming voor meikaas en septemberkaas. 
Om ervoor te zorgen dat deze graskaas ultiem lekker is, worden er harde eisen aan de kwaliteit gesteld. Zo moet een graskaas minimaal 4 weken oud zijn. Als de kaas jonger is dan dat, mag deze officieel niet verkocht worden. Bij Noord-Hollandse Gouda is zelfs alleen het verse lentegras goed genoeg voor de graskazen.
Doordat de Noord-Hollandse Gouda Graskaas alleen gemaakt wordt van het jonge lentegras is deze slechts vier weken verkrijgbaar. Dat maakt het een ultieme seizoensspecialiteit.

 Een Kaasbox vol heerlijke graskaas

Van al die kaas krijg je trek, he? Bij ons bestel je eenvoudig een box vol met de lekkerste Graskaas. Met stukken kaas, kaasplakken en een speciale ‘graskaasschaaf’ kan jij volop genieten van deze seizoensknaller. Let wel op, want de kaas(box) is maar vier weken verkrijgbaar. Wees er dus snel bij!

Graskaas met het Rode Zegel

Sporters krijgen een medaille en topwijn herken je aan een speciaal keurmerk. Zo werkt dat ook bij kaas: echt Noord-Hollandse Gouda herken je aan het Rode Zegel. Alleen kaas die gemaakt wordt van Noord-Hollandse Weidemelk en volgens authentiek recept mag dit zegel dragen. Ben je dus op zoek naar echte lekkere gouda? Kijk dan naar dit ‘Rode Zegel’. Meer weten over de keurmerken bij kaas? Kijk dan op onze keurmerken pagina.

Vier Graskaasdag in Woerden op 1 juni


Het seizoen van Graskaas wordt gevierd op de Graskaasdag in Woerden. De Graskaasdag is één van de jarenlange tradities in deze Boerenmarkstad. In 2019 wordt dit evenement op 1 juni opnieuw in de binnenstad van Woerden gehouden. Een plein vol kaas, kaashandelaren en veel kaasliefhebbers. De Graskaas wordt geveild, waarna de opbrengsten worden geschonken aan het goede doel: Stichting Leergeld Groene Hart en het Prinses Maxima Centrum.
Benieuwd? Bekijk hier het volledige programma.