Welk bier bij welke kaas?

De echte fijnproevers zouden misschien het liefst een glas wijn inschenken bij een kaasplank. Maar niets is minder waar als men zegt dat kazen goed gepaard gaan met een speciaalbiertje. Beide natuurproducten kennen een enorme diversiteit aan smaken en geuren. Daarnaast zien we de kaasplank op eenzelfde soort momenten terug op de tafel als de biersoorten. De combinatie kaas en bier is dus perfect! Geen wonder dat er al meerdere fabrikanten de handen in een hebben geslagen: de Pavé à la Leffe en de Sint Bernardus zijn hier voorbeelden van.

Bij de enorme hoeveelheid bieren en kazen die er zijn, nemen we het voortouw en geven we een overzicht met bier en kaas combinaties die eenieder wel zal bevallen:

Blond bier

Doordat een blond bier iets minder hop bevat dan bijvoorbeeld een pilsner, is deze minder bitter en lekker fris van smaak. Dit kan gecombineerd worden met romige kazen en halfharde abdijkazen.

Mooie kaascombinaties met Blond bier

I.P.A.

De Indian Pale Ale is bijzonder door de combinatie van zowel bittere en fruitige smaken. Er wordt bij een I.P.A. meer gebruik gemaakt van hop dan bij een pils. De sterkere aroma’s van blauwaderkazen maken het verrassende combinatie.

Mooie kaascombinaties met I.P.A.

Dubbel bier

Een dubbel bier is wat sterker in alcohol, maar de smaak is niet meer bitter. Het is juist een tikkeltje zoet. Hierdoor kan dit biertje goed gepaard gaan met wat pittigere kazen.

Mooie kaascombinaties met dubbel bier

Tripel bier

De Tripel is een stevige biertje met een intense smaak. Dit is dan het best te combineren met kazen die zelf de romigheid opzoeken en enigszins fris zijn.

Mooie kaascombinaties met Tripel bier

Pils

Toegankelijk en populair is de pils door het niet zo bittere karakter. Goed te combineren met de stevige structuur van (half)harde kazen.

Mooie kaascombinaties met pils

Witbier

De meest frisse en van de biersoorten is wel het witbiertje. Ook bevat het een licht zoetje, wat het combineren met kaasjes heel makkelijk maakt. Daarnaast past het verrassend goed bij Franse geitenkaasjes met een witte korst.

Mooie kaascombinaties met witbier

Benieuwd naar meer lekkere cheese pairings?

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd