Welk bier bij welke kaas?

De echte fijnproevers zouden misschien het liefst een glas wijn inschenken bij een kaasplank. Maar men zegt dat kazen goed gepaard gaan met een speciaalbier. Beide natuurproducten kennen een enorme diversiteit aan smaken en geuren. Daarnaast zien we de kaasplank op eenzelfde soort momenten terug op de tafel als de biersoorten. Bier heeft koolzuur, kaas heeft zout. De combinatie kaas en bier is dus perfect! Geen wonder dat er al meerdere fabrikanten de handen in een hebben geslagen: de Pavé à la Leffe en de Sint Bernardus zijn hier voorbeelden van.

Bij de enorme hoeveelheid bieren en kazen die er zijn, nemen we het voortouw en geven we een overzicht met bier en kaas combinaties die eenieder wel zal bevallen:

Blond bier

Doordat een blond bier iets minder hop bevat dan bijvoorbeeld een pilsner, is deze minder bitter en lekker fris van smaak. Dit kan gecombineerd worden met romige kazen en halfharde abdijkazen.

Mooie kaascombinaties met Blond bier

I.P.A.

De India Pale Ale is bijzonder door de combinatie van zowel bittere en fruitige smaken. Er wordt bij een I.P.A. meer gebruik gemaakt van hop dan bij een pilsner. De sterkere aroma’s van zachte blauwaderkazen maken het verrassende combinatie. Maar zeker ook met zoute kazen.

Mooie kaascombinaties met I.P.A.

Dubbel bier

Een dubbel bier is wat sterker in alcohol, maar de smaak is niet meer bitter. Het is juist een tikkeltje zoet, door de karamel uit de mout. Hierdoor kan dit biertype goed gepaard gaan met wat pittigere kazen.

Mooie kaascombinaties met dubbel bier

Tripel bier

De Tripel is een stevige biertje met een intense smaak. Vaak herken je er het zoete van honing in. Dit is dan het beste te combineren met kazen die zelf de romigheid opzoeken en enigszins fris zijn.

Mooie kaascombinaties met Tripel bier

Pilsner

Toegankelijk en populair is de pilsner door het licht bittere karakter en soepele afdronk. Goed te combineren met de stevige structuur van (half)harde kazen.

Mooie kaascombinaties met pils

Witbier

De meest frisse en van de biersoorten is wel het witbier. Het is heerlijke kruidige. Ook bevat het een licht zoetje, wat het combineren met kaas heel makkelijk maakt. Daarnaast past het verrassend goed bij Franse geitenkaas met een witte korst.

Mooie kaascombinaties met witbier

Benieuwd naar meer lekkere cheese pairings?