Welke smaken kaas zijn er en hoe herken je ze?

Er zijn tienduizenden verschillende soorten kaas. Heel veel hiervan vind je op Kaas.nl, maar alle kazen op voorraad hebben is - helaas - een onmogelijke taak. Maar hoe weet je nou met wat voor soort kaas je te maken hebt? Heel simpel: eigenlijk kan je alle soorten kaas aan de hand van hun smaak onderverdelen. Daarom creëerden wij 10 algemene smaaklabels die jou helpen om wegwijs te worden in de oneindige wereld van de kaas. 

Gebruik de grijze labels als wegwijzer

Wie echt op zoek is naar een specifiek soort kaas en wat voor smaak, structuur en kenmerken het heeft, moet de grijze labels op kaas.nl in de gaten houden. Deze labels vind je terug op elke productpagina. 

Alleen: soms is het lastig om in te schatten waar ze precies voor staan. Daarom hierbij een handige wegwijzer. Want, wat wat bedoelen we eigenlijk met ziltig, kruidig, aromatisch, robuust of notig? Handig wanneer je een kaasplank gaat samenstellen!

Onze labels zien er zo uit: 


En goed om te weten: een kaas kan altijd in meerdere categorieën zitten. Een overzicht:

Wat is milde kaas?

Milde kazen zijn vaak jonge kazen. Dat betekent dat ze niet lang gerijpt zijn en daardoor niet een heel uitgesproken smaak hebben. Hierdoor zijn ze wel heel toegankelijk en ideaal voor bij elke borrel. Voorbeelden van milde kazen zijn: brie, mozzarella en mascarpones. 

Onze favorieten:

Wat is frisse kaas?

Frisse kazen zijn net als milde kazen niet heel lang gerijpt. Hierdoor zijn ze vaak wit van kleur. In tegenstelling tot milde kazen, hebben frisse kazen wel een typische -lichte- smaak. Voorbeelden van frisse kazen zijn: geitenkazen, ricotta’s of romige smeerkazen. 

Onze favorieten:

Wat is ziltige kaas? 

Ziltige kazen zijn zout van smaak. Vaak proef je dit terug bij oude kazen, zoals oude goudse kazen (met zoutkristallen), Zwitserse gruyères en gorgonzola’s. 

Onze favorieten:

Wat is romige kaas?

Romige kazen variëren van licht smeuïg tot heel erg kleverig. Ze zijn in ieder geval altijd heel zacht van structuur. Denk bijvoorbeeld aan roombrie (smeuïg), maar ook een jonge gouda (kleverig) valt onder romig. 

Onze favorieten:

Wat is kruidige kaas?

Kruidige kaas is kaas waaraan een kruidige smaak is toegevoegd. Hier zijn veel verschillende varianten op te verzinnen. De combinatie met bieslook komt regelmatig voor, maar de kaasboer kan het zo gek maken als dat ‘ie zelf wil. Bij sommige kaasspecialisten zie je bijvoorbeeld kaas met pesto of lavendel in de schappen liggen. 

Onze favorieten:

Wat is robuuste kaas? 

Robuuste kaas is een kaassoort die enigszins bitter van smaak is. Goed voorbeeld hiervan zijn de (Belgische) bierkazen. Door kaas in bier te laten rijpen, krijgen de kazen het bittertje van de hop mee en dat proef je. 

Onze favorieten:

Wat is aromatische kaas? 

Aromatische kazen zijn de meest uitgesproken kazen. Van die kazen waar je van moet houden. Je proeft het niet alleen, vaak ruik je de sterke smaak al als je de kaas uit de verpakking haalt. Blauwe kazen zijn hier het meest bekende voorbeeld van. 

Onze favorieten:

Wat is notige kaas?

Notige kaas kan soms een beetje misleidend zijn. Want met notig wordt niet per se een nootsmaak bedoeld. Er wordt vooral mee aangeduid dat het om kazen gaat waarin je de ‘natuur’ proeft. Denk bijvoorbeeld aan boerenkazen. 

Onze favorieten:

Wat is pikante kaas? 

Pikante kazen zijn alle kazen die pittig zijn. Wij beoordelen al onze kazen op hoe pittig ze zijn. Deze schaal is heel simpel en loopt van 1 tot 5, waarop de mozzarella een 1 (zacht) is en de blauwaderkaas een 5 (zeer pittig). Ook de Camembert is een goed voorbeeld van pittige kaas. 

Onze favorieten:

Wat is zoetige kaas? 

Zoetige kazen zijn kazen waar op de een of andere manier een zoetje aan is toegevoegd. Dit gebeurt meestal door middel van fruittinten. Vaak zijn ze ook zacht en licht van smaak. 

Onze favorieten:

Stel nu zelf je eigen kaasplank samen!

Zo, en nu aan de slag met je eigen kaasplank! Weet jij al welke smaken je gaat combineren? En kom je er niet uit? We hebben genoeg inspiratie voor je klaarstaan, kijk maar!

Ook een bijpassend drankje bij je borrelplank?

Redactie Kaas.nl
9 geschreven blogs