Diner
4 personen
45 minuten

Tompouce gevuld, met gorgonzola creme, gerookte eendenborst, groene kruiden en een zoete bramendressing

Ingredienten

  • 5 plakken bladerdeeg
  • 1 eigeel
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 200 gr gorgonzola (meer over deze kaas)

    Gorgonzola Castelli

    Gorgonzola Castelli
    Mild
    Pittig
    Allergenen: Melk, Lactose
    Gemaakt van rauwe melk: Nee
    Vegetarische kaas: Nee
    Eetbare korst: Nee
    Meer over deze kaas of sluit deze popup
  • 3 el creme fraiche
  • 1 el witte port
  • 100 gr plakjes gerookte eendenborst
  • diverse soorten groene kruiden: kervel, basilicum, dragon, peterselie, koriander
  • 1 handje vol verse bramen
  • 1 el balsamico azijn
  • 5 el notenolie
  • 1 el honingmosterd
  • deegvormpjes, bv een ster, hartje of kerstboom
  • peper en zout

Bereidingswijze

Voorgerecht met een WOW-factor maken? Deze tompouce met gorgonzola, gerookte eendenborst en zoete bramendressing is je antwoord. Lekker voor de feestdagen!


Stap 1
Verwarm de oven voor op 180?C. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Laat het bladerdeeg ontdooien.


Stap 2
Klop het eigeel met 1 eetlepel koud water los met een vork.


Stap 3
Snijd 4 plakken bladerdeeg over de lengte doormidden. Leg de 8 plakken ontdooide bladerdeeg op het bakpapier. Laat tussen de plakken wat ruimte. Prik er met een vork gaatjes in. Zo rijst het bladerdeeg minder. Bestrijk 4 van de plakken met eigeel.


Stap 4
Steek uit de 5de plak bladerdeeg 4 of meer kerstvormpjes. Bestrijk deze met eigeel. Bestrooi met maanzaad. Plak ze op de met eigeel bestreken bladerdeeg plakken. Dit wordt straks het deksel van de tompouce.


Stap 5
Bak het deeg in de hete oven goudbruin en mooi gerezen in ca. 10 min. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.


Stap 6
Maak nu de kaas creme. Snijd de korst van de gorgonzola en meng met de creme fraîche en port ongeveer 3 minuten in een keukenmachine. Breng op smaak met peper. Schep de kaas creme in een spuitzak met een gladde spuitmond en leg koud weg.


Stap 7
Was, pluk en droog de kruiden.


Stap 8
Maak de dressing door de bramen met de azijn en de olie te pureren met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Knip het puntje van de spuitzak af.


Stap 9
Maak de borden op. Leg op elke bladerdeeg onderkant wat groene kruiden en 3 plakjes eendenborst. Spuit nu wat kaas creme op het vlees. Garneer weer met wat kruiden. Leg het bladerdeeg kapje op de opgemaakte tompouce. Schep de dressing rond de tompouce.

Tip van kaas.nl
Deze hartige tompouce heeft een ontzettende WOW-factor! Het is daarom een lekker voorgerecht voor bijvoorbeeld de feestdagen. Je kunt hem gemakkelijk een dag vooraf bereiden.