img

Tompouce gevuld, met gorgonzola creme, gerookte eendenborst, groene kruiden en een zoete bramendressing

Diner 4 personen 45 minuten

INGREDIËNTEN

  • 5 plakken bladerdeeg
  • 1 eigeel
  • 1 eetlepel maanzaad
  • Zout en peper uit de molen
  • 200 gram gorgonzola
  • 3 el creme fraiche
  • 1 eetlepel witte port
  • 100 gram plakjes gerookte eendenborst
  • diverse soorten groene kruiden: kervel, basilicum, dragon, peterselie, koriander
  • 1 handje vol verse bramen
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 5 eetlepels notenolie
  • 1 eetlepel honingmosterd
  •  
  • Extra nodig: kwast, kerststekers b.v. een ster

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed een ovenplateau met bakpapier. Laat het bladerdeeg ontdooien. Klop het eigeel met 1 eetlepel koud water los met een vork.
Snij 4 plakken bladerdeeg over de lengte doormidden. Leg de 8 plakken ontdooide bladerdeeg op het bakpapier. Laat tussen de plakken wat ruimte. Prik er met een vork gaatjes in. Zo rijst het bladerdeeg minder. Bestrijk 4 van de plakken met eigeel.
Steek uit de 5de plak bladerdeeg 4 of meer kerstvormpjes. Bestrijk deze met eigeel. Bestrooi met maanzaad. Plak ze op de met eigeel bestreken bladerdeeg plakken. Dit wordt straks je deksel.
Bak het deeg in de hete oven goudbruin en mooi gerezen in ca. 10 min. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Maak nu de kaas creme. Snij de korst van de gorgonzola en meng met de creme fraiche en port ca. 3 min. in een keukenmachine. Breng op smaak met peper. Schep de kaas creme in een spuitzak met een gladde spuitmond en leg koud weg. Was, pluk en droog de kruiden.
Maak de dressing door de bramen met de azijn en de olie te pureren met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Knip het puntje van de spuitzak af.
Maak de borden op. Leg op elke bladerdeeg onderkant wat groene kruiden en 3 plakjes eendenborst. Spuit nu wat kaas creme op het vlees. Garneer weer met wat kruiden. Leg het bladerdeeg kapje op de opgemaakte tompouce. Schep de dressing rond de tompouce.

Kerst kook tip: Bereid de bladerdeeg, de kaas creme en de dressing een dag van te voren. Zo hou je meer tijd over voor de rest van het menu en voor je gasten.
Dit heerlijke gerecht heeft een hoog verrassings gehalte. Je maakt je gasten heel blij met een mooi bordje zonder veel kerst kook stress.

Kazen uit dit recept

WISHLIST

Jouw lijst altijd en overal

Wij gebruiken cookies en andere technieken om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Als je doorklikt ga je akkoord met het plaatsen van de cookies en technieken. Voor meer informatie zie ons privacy - & cookie beleid

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd