Dessert
4 personen
65 minuten

Tarte tatin van in port gemarineerde vijgen en Port Salut

Ingredienten

  • 0,5 vanille stokje
  • 350 gr gedroogde vijgen of 9 verse vijgen
  • 0,5 tl kaneel
  • 2 dl Robertson's Ruby port
  • 4 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg
  • 180 gr Port salut Pause Fondante (meer over deze kaas)

    Port Salut

    Port Salut
    Mild
    Pittig
    Gemaakt van rauwe melk: Nee
    Vegetarische kaas: Ja
    Eetbare korst: Nee
    Meer over deze kaas of sluit deze popup
  • boter
  • tarte tatin vorm (doorsnee 24 cm)
Drankadvies:

Bereidingswijze

Bijzonder dessert voor een verjaardag, etentje of voor de feestdagen? Deze variant op de Tarte Tatin met Port Salut Pause Fondante is onweerstaanbaar!


Stap 1
Doe de vijgen in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap er met de punt van een mes het merg uit boven de vijgen. Voeg dan ook het vanillestokje toe en strooi de kaneel over. Schenk er dan de port overheen. Laat de vijgen op een laag vuur in ongeveer 30 minuten wellen.


Stap 2
Smelt 75 gram suiker samen met 3 eetlepels water en laat dit karameliseren. Blus het af met de port van de gewelde vijgen.


Stap 3
Snijd de Port Salut Pause Fondante en de vijgen in plakjes van ongeveer 2 cm dik.


Stap 4
Vet de Tarte Tatin vorm in met wat boter. Schep er 2 lepels karamel in. Volg dan met een laag vijgen, 2/3 van de Port Salut Pause Fondante en tenslotte weer vijgen erin.


Stap 5
Verwarm intussen de oven voor op 200?C.
Laat de plakjes bladerdeeg iets ontdooien, leg het deeg op de gemarineerde vijgen en duw het deeg langs de rand iets omlaag. Prik er met een vork gaatjes in en dek het af met bakpapier. Bak de tarte tatin in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20-25 minuten goudbruin. Verwijder hierbij na 10 minuten het bakpapier.


Stap 6
Laat de tarte tatin even afkoelen en keer deze dan op een platte schaal om.


Stap 7
Leg er direct de overige plakjes Port Salut op en laat deze een beetje smelten.

Eet smakelijk!