img

Kreeft gegratineerd, met Grana Padano

Diner 4 personen 45 minuten

INGREDIËNTEN

  • 4 kreeften uit de vriezer, ca. 500 gram per stuk
  • 4 el roomboter
  • gedroogde chili uit de molen
  • 4 takjes dragon
  • 100 gram Grana Padano
  • 1 citroen

BEREIDINGSWIJZE

Ontdooi de kreeften door ze in de plastic verpakking een paar uur in koud water te leggen. Knip de verpakking open en haal ze er voorzichtig uit. Spoel de kreeften af en dep ze voorzichtig droog.
Verwarm de oven voor op de hoogste grill stand. Laat de roomboter op kamer temperatuur komen.
Eerst snij je de kreeften over de lengte doormidden. Maak ruimte om je heen wat het kan spetteren. Leg de kreeft voor je op een grote snijplank. Neem een groot scherp koksmes en zet het puntje ervan bovenop de kop. Druk je mes nu door de kop heen tot op de snijplank, duw je mes nu rustig maar gestaag door de kreeft heen naar achter. Snij door de kreeft heen. Snij nu nog door de rest van de kop heen de andere kant op. Leg de helften even apart in een werkkom. Herhaal dit bij de overige kreeften.
Laat de scharen vast zitten aan de kreeft. Haal het staartvlees er in zijn geheel uit. Verwijder het darmkanaal. Het donkere deel in de kop is eetbaar. Wil je dit niet eten, verwijder het dan.
De scharen kun je openen door er met een hamer een tik op te geven. Het kan ook met de achterkant van het lemmet van je grote koksmes. Pel een deel van schaal eraf.  Let goed op dat er geen gruis op het vlees achterblijft. Stop het staartvlees terug in de schaal. Leg de kreeften tot gebruik in de koelkast
Maak een mengsel van de boter, de helft van de geraspte kaas, chilipoeder, limoenrasp, dragon en wat peper.
Leg de gehalveerde kreeften op een met bakpapier beklede ovenplateau. Verkruimel het kaasmengsel over de helften. Schuif de kreeften in de hete oven onder de grill. Laat 5 minuten gratineren.

Laat de kreeften 's nachts in de koeling ontdooien. En maak ze s'ochtends klaar tot het punt dat ze onder de grill zouden kunnen. Dek ze af en haal 30 minuten voor het bereiden uit de koelkast om op kamer temperatuur te komen. Weer een kook zorg minder vlak voor een kerstdiner.
Je kunt voor dit gerecht een gekookte kreeft gebruiken. Verse kreeft is lekkerder, maar het koken van verse kreeft is niet voor iedereen aantrekkelijk. Wil je graag zelf je kreeft koken? Breng dan een zeer ruime pan met water aan de kook met flink zout (denk aan zeewater, zo zout). Uitgaande van een kreeft van 500 gram, kook je deze 5 minuten + 1 min per 500 gram. Dus een kreeft van 1000 kg kook je 10 +2 minuten. Laat de kreeft daarna helemaal afkoelen in een bak met koud water. www.foodtube.nlvoor filmpje kreeft koken.
Dit gerecht is lekker met: Een aardappel gratin en een frisse salade. Of frites en gegrilde groene asperges.
< Terug naar Kerst overzicht

Kazen uit dit recept

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd