Diner
4 personen
45 minuten

Kreeft gegratineerd, met Grana Padano

Ingredienten

 • 4 kreeften uit de vriezer, ca. 500 gr per stuk
 • 4 el roomboter
 • gedroogde chili uit de molen
 • 4 takjes dragon
 • 100 gr Grana Padano (meer over deze kaas)

  Grana Padano

  Grana Padano
  Mild
  Pittig
  Gemaakt van rauwe melk: Ja
  Vegetarische kaas: Nee
  Eetbare korst: Nee
  Meer over deze kaas of sluit deze popup
 • 1 citroen

Bereidingswijze


Stap 1
Ontdooi de kreeften door ze in de plastic verpakking een paar uur in koud water te leggen. Knip de verpakking open en haal ze er voorzichtig uit. Spoel de kreeften af en dep ze voorzichtig droog.
Verwarm de oven voor op de hoogste grill stand. Laat de roomboter op kamer temperatuur komen.


Stap 2
Snijd de kreeften over de lengte doormidden. Houd er rekening mee dat het wat kan spetteren. Leg de kreeft voor je op een grote snijplank. Neem een groot scherp koksmes en zet het puntje ervan bovenop de kop. Druk je mes nu door de kop heen tot op de snijplank, duw je mes nu rustig maar gestaag door de kreeft heen naar achter. Snijd door de kreeft heen. Snijd nu nog door de rest van de kop heen de andere kant op. Leg de helften even apart in een kom. Herhaal dit bij de andere kreeften.


Stap 3
Laat de scharen vast zitten aan de kreeft. Haal het staartvlees er in zijn geheel uit. Verwijder het darmkanaal. Het donkere deel in de kop is eetbaar. Wil je dit niet eten, verwijder het dan. De scharen kun je openen door er met een hamer een tik op te geven. Het kan ook met de achterkant van het lemmet van je grote koksmes. Pel een deel van de schaal eraf. Let goed op dat er geen gruis op het vlees achterblijft. Stop het staartvlees terug in de schaal. Leg de kreeften tot gebruik in de koelkast.


Stap 4
Maak een mengsel van de boter, de helft van de geraspte kaas, chilipoeder, limoenrasp, dragon en wat peper.


Stap 5
Leg de gehalveerde kreeften op een met bakpapier beklede ovenplateau. Verkruimel het kaasmengsel over de helften. Schuif de kreeften in de hete oven onder de grill. Laat 5 minuten gratineren.


Stap 6
Laat de kreeften 's nachts in de koeling ontdooien. En maak ze ‘s ochtends klaar tot het punt dat ze onder de grill zouden kunnen. Dek ze af en haal 30 minuten voor het bereiden uit de koelkast om op kamer temperatuur te komen.

Tip van kaas.nl
Je kunt voor dit gerecht een gekookte kreeft gebruiken. Verse kreeft is lekkerder, maar het koken van verse kreeft is niet voor iedereen aantrekkelijk. Wil je graag zelf je kreeft koken? Breng dan een zeer ruime pan met water aan de kook met flink zout (denk aan zeewater, zo zout). Uitgaande van een kreeft van 500 gram, kook je deze 5 minuten + 1 min per 500 gram. Dus een kreeft van 1000 kg kook je 10 +2 minuten. Laat de kreeft daarna helemaal afkoelen in een bak met koud water. Kijk op www.foodtube.nl hoe je een kreeft kookt.
Dit gerecht is lekker met: Een aardappel gratin en een frisse salade. Of frites en gegrilde groene asperges.