Diner
4 personen
30 minuten

Klassieke Zwitserse kaasfondue

Ingredienten

  • 400 g geraspte kaas Gruyère (meer over deze kaas)

    Le Gruyère

    Le Gruyère
    Mild
    Pittig
    Allergenen: Melk, Lactose
    Gemaakt van rauwe melk: Ja
    Vegetarische kaas: Nee
    Eetbare korst: Nee
    Meer over deze kaas of sluit deze popup
  • 400 g geraspte kaas Emmentaler (meer over deze kaas)

    Zwitserse Emmentaler

    Zwitserse Emmentaler
    Mild
    Pittig
    Allergenen: Melk, Lactose
    Gemaakt van rauwe melk: Ja
    Vegetarische kaas: Nee
    Eetbare korst: Nee
    Meer over deze kaas of sluit deze popup
  • 1 teentje knoflook
  • 400 ml droge witte wijn
  • 1 el citroensap
  • 2 el maïzena
  • scheutje Kirsch
  • zout (snufje)
  • peper (snufje)
  • nootmuskaat (snufje)

Bereidingswijze

Zo maak je fondue: Kaas.nl geeft hét basis recept voor een heerlijk Zwitserse kaasfondue.

Stap 1
Voor dit klassieke recept gebruiken we twee Zwitserse kazen: de Gruyère en de Emmentaler.Laat de kaas op kamertemperatuur komen.Rasp de kazen wanneer dit nog niet gedaan is.Wrijf de pan in met een geplet knoflookteentje.Voeg witte wijn toe en breng deze op matig vuur aan de kook. Laat de wijn niet koken.Voeg het sap van de citroen toe.

Stap 2
Voeg nu in kleine delen de geraspte kaas toe. Blijf roeren en zorg dat het niet gaat koken. Los de maïzena op in een beetje water en voeg dit toe. Voeg nu naar smaak de Kirsch toe.

Stap 3
Maak de kaasfondue nu af met peper, zout en nootmuskaat.Voeg eventueel een lepeltje mosterd toe.

Eet deze fondue met

Stukjes stokbrood of ciabatta.Stukjes groenten zoals, geblancheerde bloemkool en/of broccoli.Hele gebakken champignons.Paprika of bleekselderij.Gaar vlees zoals, kipfilet, salami of ham.