De feestdagen staan voor de deur en kerst 2019 begint bijna. Is het kerstdiner dit jaar bij jou? Of moet iedereen zijn steentje bijdragen? Hoe je kerstdiner er ook uitziet, je wilt natuurlijk iets speciaals op tafel zetten. Geen nood, deze blog helpt je op weg! We hebben de allerlekkerste kerstrecepten met kaas voor je verzameld: van makkelijke en vegetarische gerechten tot fancy borrelhapjes én kaasfondue. Bekijk hieronder alle recepten. Fijne feestdagen!

Een smeuïg avondje kaasfondue 

Denk je bij Kerstmis ook meteen aan kaasfondue? Het is hét gerecht dat gezelligheid oproept. Met zijn allen aan tafel rondom een pan gesmolten kaas. Dit is helemaal niet ingewikkeld en ziet er fantastisch uit. Maar hoe maak je kaasfondue extra ‘kerstig’? Wij hebben vijf fantastische kaasfondue recepten voor je op een rijtje gezet. Van de klassieke Zwitserse kaasfondue tot boerenkaasfondue. Ook lekker en feestelijk met stukjes vijgen of dadels!

> 5 kaasfondue recepten

Gourmetten wordt racletten

Met kerst wordt er gegourmet! Het is dé kersttraditie van Nederland. Maar hoe zorg je ervoor dat je een keer iets anders op de plaat legt dan alleen vlees? Ga racletten. Haal het gourmetstel maar uit de kast en gebruik de pannetjes om kaas te smelten. Dit zijn de meest feestige tips om het traditionele gourmetten weer hip te maken!

> Spaanse raclette

> Raclette met peer en spek

> Vier soorten raclette

Makkelijke en luxe kerstrecepten voor een volledig diner

Pak je liever uit met kerst? Serveer dan meerdere gangen. Daar hoef je niet uren voor in de keuken te staan. We hebben makkelijke kerstrecepten én recepten voor gevorderden op een rijtje gezet. Voor de keukenprins of als je nog geen ei kan bakken. Zo tovert iedereen het lekkerste kerstdiner op tafel.

  1. Voorgerechten: 

Begin je kerstdiner in stijl met een feestelijk voorgerecht. Serveer je het liefst iets makkelijks? Een pasteitje valt altijd goed in de smaak. Kies bijvoorbeeld voor een verrassende variant als een kabeljauwpasteitje met walnoten en Port Salut. Laat je liever geen kans onbenut om wat te bakken? Je kerstdiner kan niet beter van start gaan met deze hartige aardappel- en champignontaartjes, gevuld met smeuïge mozzarella.


> Kabeljauwpasteitje met walnoten en Port Salut

> Hartige aardappel- en champignontaartjes met mozzerella vulling 

  1. Tussengerechten:

Een klein tussengerecht is bedoeld om de smaakpapillen van je gasten verder op gang te brengen. Inspiratie nodig? Een mascarponemousse en Tête de Moine op bladsla is eenvoudig te maken en staat feestelijk op ieder bord. Keukenhelden die liever knutselen, kunnen aan de slag met heerlijke coquilles, ook wel Sint Jakobsnoten genoemd. Geserveerd met een crumble van Gruyère.   

> Mascarpone mousse en Tête de Moine op bladsla
> Sint Jakobsnoten met crumble van Gruyère

  1. Hoofdgerechten:

Tijd om alles uit de kast te halen voor het hoofdgerecht! Een traditioneel haasje is vaak onmisbaar in een kerstdiner. Serveer daarbij een verrassende venkelpuree bestrooid met Hollandse Emmentaler et voilà, je hoofdgerecht is kazig en compleet. Heb je vegetarische gasten, dan is een heerlijke geitenkaasstrudel met courgette een geschikte optie. Liever echt de handen uit de mouwen steken? Een stijlvolle kalfsvleesrol met champignons, cheddar en salie is super culinair en staat fantastisch op tafel. 

> Kalkoenhaasje met venkelpuree en Hollandse Emmentaler 

> Geitenkaasstrudel met courgette, tijmknoflookolie en sjalot-paprikachutney
> Kalfsvleesrol met champignon, cheddar en salie

  1. Desserts:

Het nagerecht is natuurlijk de kroon op de avond. Wil je een toetje met mascarpone maken? Een feestelijke meringuetaart van mascarpone en aardbeien is lekker luchtig en heeft een krokant laagje van hazelnoten. Een ander klassiek dessert met mascarpone is deze hartvormige tiramisu. Speciaal om de avond af te sluiten met geliefden! Natuurlijk kan je ook een feestelijk kaasplankje serveren. In deze blog vertellen we welke kaasplank geschikt is voor je dessert.

> Meringuetaart van mascarpone en aardbeien
> Hartvormige tiramisu

> Kaasplank als dessert

Nog meer feestelijke kaasrecepten

Een kerst is niet compleet zonder heerlijke borrelhapjes of een uitgebreid ontbijt, brunch of lunch. Wil je jouw kerst compleet maken? Bekijk dan ook vooral de volgende kerstrecepten! 

Borrelhapjes met kerst

Vervang de standaard schaaltjes met nootjes, olijven, plakjes worst en blokjes kaas voor schitterende borrelhapjes. Makkelijke hapjes die zo gemaakt zijn. Zoals de vegetarische  truffels van ricotta met pistachenootjes en kruiden. Deze hartige hapjes van kaas, kruiden en pistachenoten zijn ook een eyecatching amuse voor je kerstdiner! Loopt het water je al in de mond?  Vergeet dan ook niet de mooie spiesjes van Etivaz AOP, grisonvlees en radijs of bruschetta’s met dadelpuree en Tête de Moine. Deze kaas kan je schaven tot prachtige roosjes. 

> Truffels van ricotta en pistache

> Spiesjes van Etivaz AOP, grisonvlees en radijs

> Bruschetta's van Tête de Moine

Ontbijt, brunch en lunch 

Eerste en tweede kerstdag begin je natuurlijk ook met een feestelijk ontbijt. Of voor de uitslapers: met een heerlijke brunch of lunch. Wil jij jouw familie, vrienden of liefde verrassen? Ga dan voor muffins. Le Marcaire omelet muffins zien er super fancy uit, maar hier hoef je bijna geen moeite voor te doen! Wil jij je toch liever uitsloven? Ga dan voor iets zoets. Een tarte tatin van in port gemarineerde vijgen en Port Salut is echt zo’n recept dat de hele familie wilt hebben. Het heeft wat voorbereiding nodig, maar als het dan uit de oven komt, heb je ook echt wat! 

> Le Marcaire omelet muffins

> Tarte tatin van in port gemarineerde vijgen en Port Salut

Hopelijk heb je genoeg inspiratie om fantastisch gerechten op tafel te zetten! Dit wordt genieten. Fijne feestdagen!