img

Kaasbergjes (gipfeli)

Diner 4 personen 45 minuten

INGREDIËNTEN

  • Voor 8 stuks
  • 120 g Sbrinz AOP, geraspt
  • 1 EL peterselie, gehakt
  • 1 tomaat, in blokjes gesneden
  • 1-2 EL melk
  • 1 ei, geklopt
  • 1 TL maïszetmeel (maïzena)
  • 1 klein knoflookteentje, geperst
  • Vulling:
  • bakpapier voor de bakplaat
  • 1 ei, geklopt, voor het bestrijken
  • 125 g halfvolle kwark
  • 60 g boter, koud, in stukjes gesneden
  • ½ TL zout
  • 125 g meel
  • Kwark-bladerdeeg:
  • zout, peper, nootmuskaat

BEREIDINGSWIJZE

Kwark-bladerdeeg:
1. Meel en zout voor het deeg mengen en de boterstukjes toevoegen. Met de handen tot een gelijkmatige kruimelige massa wrijven, een kom vormen. Kwark in de kom vullen, met het deeg erom heen een hoorn vormen, niet kneden. Deeg rechthoekig vormen, platdrukken, in folie verpakt minstens 1 uur koud wegzetten.
Enkele variant: deeg uitrollen tot een rechthoek van ca. 25 x 20 cm. Vanaf de beide smalle zijden over het middengedeelte vouwen, zodat 3 lagen ontstaan. Afgedekt 20 minuten koel wegzetten.
Dubbele variant: deeg weer tot dezelfde maat uitrollen. Beide smalle zijden naar het midden toe vouwen, zodat de deegranden elkaar raken. Deeg nogmaals vouwen, zodat 4 lagen ontstaan. Afgedekt 20 minuten koel wegzetten.
2. Deeg uit de koelkast halen, de beide smalle zijden tot over het midden vouwen, zodat een vierkant ontstaat en het deeg rond kan worden uitgerold.
3. Deeg op een beetje uitgestrooid meel tot 2 mm dikte rond (ca. 35 cm Ø) uitrollen. Daarbij de deegrol regelmatig in alle richtingen rollen en het deeg meerdere malen met de spatel van het werkblad loshalen.
4. Deeg met een pizzames of een gewoon scherp mes in 8 even grote stukken snijden.
5. Voor de vulling alle ingrediënten mengen en kruiden. Vulling tot een ca. 1,5 cm brede rand op de deegstukken verdelen.
6: De deegranden met een beetje ei bestrijken. Daarbij niet over de randen strijken. Elk deegstuk losjes vanaf de brede zijde naar de punt oprollen, de top iets ombuigen en het kaasbergje met de top naar beneden op een bakplaat met bakpapier leggen.
7. De kaasbergjes met een beetje ei bestrijken. Daarbij niet over de randen strijken. In het midden van de tot 220 °C voorverwarmde oven ca. 20-25 minuten bakken.

Bereidingstip
Bladerdeeg koel verwerken.
Eigeel niet over de randen strijken omdat dan de lagen aan elkaar gaan plakken.
Voor het snijden een scherp mes gebruiken.
Deegresten op elkaar leggen, niet kneden

Kazen uit dit recept

WISHLIST

Jouw lijst altijd en overal

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd