img

Hartige Kaas.nl Oliebollen

Borrel 4 personen 20 minuten

INGREDIËNTEN

  • 250 ml halfvolle melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 300 gram bloem
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 biologisch ei
  • snufje zout
  • stuk van 200 gr belegen Noord Hollandse kaas
  • 4 eetlepels zongedroogde tomaten op olie
  • 2 el zwarte taggia olijven op olie
  • 2 handenvol basilicum blaadjes
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 2 liter milde olijfolie
  • Extra nodig: een ruime pan of een schone frituurpan,
  • schuimspaan, keukenpapier.

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de melk tot lauwwarm. Maak een mengsel van het gist, de
suiker en een kopje van de lauwwarme melk. Roer goed door elkaar.
Laat 5 minuten staan. Klop het ei los en zet tot gebruik in de
koelkast.

Snij ondertussen 150 gram van de kaas in kleine blokjes van ca.
½ cm. Rasp de rest en zet koud weg om later mee te garneren.

Laat de tomaten en olijven uitlekken en hak grof. Was en droog
de basilicum grondig. Hou enkele blaadjes apart om te garneren. Hak
de rest fijn. Meng de ingrediënten + de pijnboompitten met 1
eetlepel bloem. De bloem zorgt ervoor dat de ingrediënten niet naar
beneden zakken in het beslag. Zet apart

Maak het beslag. Zeef de bloem boven een ruime kom. Maak in het
midden een kuiltje. Schenk hier het gistmengsel en de rest van de
melk in + het ei en het zout. Roer alles goed door elkaar met een
garde tot een glad beslag.

Schep de vulling door het beslag. Laat het beslag afgedekt met
een theedoek of plasticfolie 1 uur staan op een warme plek. B.v. op
de radiator. Het beslag heeft tijd en warmte nodig om te kunnen
rijzen. Het beslag is goed als het tot ca. 1 ½ tot 2 x de begin
hoeveelheid is gerezen. De luchtbelletjes in het beslag zorgen voor
een luchtige kaasoliebol.

Verwarm de olie tot 180˚C. Test de temperatuur. Doe dit met een
stukje brood dat je in de olie laat vallen. De olie is op
temperatuur als het brood zorgt voor bruisende olie. Dan pas is de
olie heet genoeg om in te kunnen bakken.

Maak 2 eetlepels vet door ze even snel in de olie te dopen.
Schep met de lepels wat beslag uit de kom en laat dit rustig in de
hete olie zakken. De eerste oliebollen zullen waarschijnlijk wat
gek van vorm zijn, je krijgt er vanzelf handigheid in.

De oliebollen keren bijna vanzelf om als ze gaar zijn aan 1
kant. Je kan ze een handje helpen met een schuimspaan om ze rondom
goudbruin te bakken.

Een deel van de kaas vulling smelt en loopt uit de oliebollen.
Schep dit tussendoor uit de pan.

Haal de oliebollen met de schuimspaan uit de pan en laat ze op
keukenpapier uitlekken.

Leg ze op een schaal en garneer met de basilicum en geraspte
kaas.


Heb je kerstkaas over? Gebruikt deze kaas voor dit recept.

Je kunt ook kant en klare oliebollen beslag halen. Pas het
recept dan aan. Kijk goed op de gebruiksaanwijzing naar de rijs
tijd. Dit blijft belangrijk voor een lekker luchtig resultaat.

Kazen uit dit recept

WISHLIST

Jouw lijst altijd en overal

Wij gebruiken cookies en andere technieken om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Als je doorklikt ga je akkoord met het plaatsen van de cookies en technieken. Voor meer informatie zie ons privacy - & cookie beleid

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd