Genieten van de donkere dagen

Sommige mensen kijken op tegen de familiaire verplichtingen die het einde van het jaar met zich mee brengt. Persoonlijk zie ik het meer als legitiem alibi om in goed gezelschap ongegeneerd te genieten van al het goede en veelzijdige dat de wereld van kaas ons te bieden heeft. Het aanbod van specialiteiten groeit nog steeds en het einde lijkt niet in zicht. Onder invloed van reizen en kennismakingen met andere eetculturen komt er steeds meer beschikbaar in de Nederlandse winkels. Bovendien kunnen de vegetariërs onder ons in alle gemoedsrust meegenieten van diverse maaltijden op basis van kaas (mits ze niet wars zijn van het gebruik van dierlijk stremsel). Het eindejaar is een uitgelezen moment zijn om zulke soorten met vrienden en familie te (her-)ontdekken!

De toenemende populariteit van wintersport is mooi voorbeeld van deze ontwikkeling. Traditionele gerechten zoals fondue en raclette zijn bij uitstek geschikt voor ‘shared dining’. Ook het meer moderne Franse gerecht Tartiflette is (door de mistral wellicht) overgewaaid naar ons land. Dit ovengerecht op basis van aardappels, spek, ui en Reblochon heeft in korte tijd de status van streekgerecht verworven in de Haut-Savoie. Een andere typische seizoenskaas uit het Oosten van Frankrijk is de Mont d’Or, of Vacherin du Haut-Doubs. Deze zachte, smaakvolle lepelkaas smaakt het best uit de oven met groenten en fijne vleeswaren. Iedereen die wel eens op wintersport geweest is zal deze kazen waarschijnlijk herkennen. Het mooiste is nog dat ze tegenwoordig algemeen verkrijgbaar zijn en thuis minstens zo goed smaken als in een chalet op een besneeuwde bergtop.

Bekijk de winterse recepten op kaas.nl

Kiest u onverhoopt toch voor een meer traditioneel kerstgerecht zoals wild of een tamme kalkoen? Dan laat de maaltijd zich nog altijd dankbaar afsluiten met een weelderig kaasplateau. Dit is de perfecte gelegenheid om indruk te maken op uw gasten. Breek eens met de geijkte soorten die al dertig jaar de revue passeren. Misschien zijn het veilige keuzes, maar kaas heeft zoveel meer te bieden! Kies voor verschillende types maar zorg er voor dat ze altijd goed bij elkaar passen.
Bezoek naast Kaas.nl ook uw kaasspecialist. Deze heeft alles in huis om het iedereen naar de zin te kunnen maken.

Bekijk enkele smaakvolle kaasplanken op kaas.nl

Kiest u toch voor een meer traditioneel dessert zoals een ijstaart of iets met chocolade? Dan kunt u altijd nog later op de avond kaas serveren bij de thee of borrel. Zorg er dan wel voor dat u goede combinaties maakt bij de drank die u schenkt. Naast de vele inspiratie die kaas.nl biedt kunt hier voor natuurlijk ook advies inwinnen bij uw kaashandelaar. Zo bezorgt u uzelf, vrienden en familie een onvergetelijk feestmaal!

Timme Helmes
Kaaskeurder
24 geschreven blogs

WISHLIST

Jouw lijst altijd en overal

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd