img

Gegratineerde uiensoep

Diner 4 personen 40 minuten

INGREDIËNTEN

  • Voor de bouillon (±1½ liter):
  •  
  • 4 dikke stukken boerenbrood of stokbrood
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 laurierblad
  • 3 takjes tijm
  • 4 takjes peterselie + extra om te garneren
  • 1 glas rode wijn
  • 1½ L kippenbouillon
  • 2 el Boerenboter
  • 500 g (gepelde) uien (½ rode ui, ½ gewone ui)
  • Voor de uiensoep:
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 karkas van een kip, botten van 4 kippenbouten of 1 kippenbout
  • 1 stukje foelie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes selderij
  • 3 takjes peterselie
  • evt. 4 tenen knoflook, gehalveerd
  • 1 stengel bleekselderij, in stukken gesneden
  • 1 winterwortel of 4 wortels, grof gesneden
  • 1 prei, grof gesneden
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • ca. 100 g grof geraspte belegen Goudse Boerenkaas

BEREIDINGSWIJZE

Bouillon:
Doe de kip/botten in een pan.
Voeg de ui, prei, wortel en bleekselderij en eventueel de knoflook toe.
Voeg 2 liter water toe en breng op een hoog vuur aan de kook.
Verwijder het schuim met een schuimspaan.
Voeg de kruiden en de peperkorrels toe.
Zet het vuur laag en laat de bouillon minstens 2 uur met de deksel op de pan zachtjes trekken.
Giet de bouillon boven een andere pan door een zeef.
Verwijder de botten, groenten en kruiden.
Laat de bouillon afkoelen en verwijder het vet aan de oppervlakte.

Uiensoep:
Snij de uien in dunne (halve) ringen en snipper de knoflook.
Bak de uien met de knoflook al roerend ca. 20 min. op middelhoog tot hoog vuur in de boter tot ze bruin en zacht zijn en bijna gaan karamelliseren.
Blus de uien af met de rode wijn, laat even koken en doe in een kookpan.
Bind de peterselie, tijm en laurier bij elkaar met een touwtje.
Voeg de bouillon en de kruiden toe en breng de soep aan de kook.
Laat ca. 20 min. zachtjes koken en roer af en toe.
Neem de kruiden uit de soep en breng op smaak met azijn en voeg naar smaak zout en peper toe.
Verwarm de oven voor en zet de grillstand aan.
Bestrooi de stukken brood royaal met kaas en gratineer ze in de oven.
Schep de soep in kommen, leg er een stuk kaastoast op en bestrooi met wat peterselie.

Bereiden: ± 40 min (plus eventueel de tijd voor de bouillon, dit is niet nodig als je kiest voor bouillonblokjes).
Eet smakelijk!
Dit recept is afkomstig van boerenkaas.nl

Kazen uit dit recept

WISHLIST

Jouw lijst altijd en overal

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd