Elk jaar wordt er weer uitgekeken naar de start van de graskaasperiode. Is er in maart een koe in de wei gesignaleerd? Dan gaat het bij veel mensen weer kriebelen. Maar wat wordt er nu eigenlijk precies bedoeld met de term ‘graskaas’? Is het een slimme marketingtruc? Is het romantiek en beleving? Of kunnen we met recht claimen dat graskaas een unieke seizoensspecialiteit is?

Gelukkige koeien

Hollandse kaas is er natuurlijk het hele jaar door. Maar graskaas (vroeger ook wel meikaas genoemd), dat is toch net even anders. De hele winter hebben de koeien op stal gestaan, ver verstoken van vers gras. In deze periode eten ze naast het gebruikelijke krachtvoer vooral hooi en kuilgras. Ook gras, maar lang niet zo vochtig en sappig als het echte spul. Het is vooral daarom dat de dames enorm uitgelaten zijn als ze in april (sommigen zelfs al iets eerder) de wei weer in mogen. Vaak gaat dit gepaard met enthousiaste sprongen van geluk.

Als de koeien eenmaal van het verse voorjaarsgras mogen grazen duurt het nog een paar dagen voor het wintervoer uit hun systeem is. Na ongeveer een week kunnen we spreken van pure grasmelk, en vier weken later hebben we de eerste graskaas. De grasmelk is om meerdere redenen bijzonder. Niet alleen komt deze van gelukkige koeien, maar ook bevat deze meer onverzadigde vetten en geconjungeerd linolzuur. Zonder al te technisch te worden: deze bestanddelen bevorderen vetverbranding en zorgen tegelijk voor een extra smeuïge consistentie.

Internationale doorbraak

Ook in het buitenland is dit niet onopgemerkt gebleven. Zo wordt de befaamde Salers uit de Auvergne enkel uit grasmelk gemaakt, en datzelfde geldt ook voor de Comté’s van Marcel Petite. Kazen van ‘armere’ melk dan grasmelk voldoen niet aan hun strenge kwaliteitseisen.

Het geheim...

Hoe de afwijkende samenstelling van de melk tot stand komt is een verhaal apart, maar natuurlijk zit het geheim in het gras verscholen. De combinatie van vers gras en de unieke omstandigheden in ons land is een garantie voor melk van topkwaliteit. Zo kunnen wij elk voorjaar weer genieten van de Noord-Hollandse, boeren- en Goudse graskazen. Dat is het wachten meer dan waard!

Tip: de intense romigheid maakt Hollandse graskaas een aangename kaas voor het ontbijt. Heerlijk op een cracker of in combinatie met vers brood. Voeg voor de variatie ook eens tomaat, sla en komkommer toe.

Timme Helmes

Kaaskeurder

24 geschreven blogs