Diner
4 personen
40 minuten

Broccoli risotto

Ingredienten

  • Voor de kippenbouillon
  • Voor de risotto:
  • ½ citroenzout en peper
  • 150 gr geraspte overjarige Goudse Boerenkaas (meer over deze kaas)

    Boerenkaas Oud

    Boerenkaas Oud
    Mild
    Pittig
    Allergenen: Melk, Lactose
    Gemaakt van rauwe melk: Ja
    Vegetarische kaas: Nee
    Eetbare korst: Nee
    Meer over deze kaas of sluit deze popup
  • 125 ml droge witte wijn (ca. 1 glas)
  • Boerenboter om in te bakken
  • 300 gr broccoli
  • 1,2 L kippenbouillon of groentebouillon
  • 400 gr risottorijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • (±1,5 liter):
  • 1 stukje foelie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes selderij
  • 3 takjes peterselie
  • evt. 4 tenen knoflook, gehalveerd
  • 1 stengel bleekselderij, in stukken gesneden
  • 1 winterwortel of 4 wortels, grof gesneden
  • 1 prei, grof gesneden
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • 1 karkas van een kip, botten van 4 kippenbouten of 1 kippenbout
  • 200 gr tomaatjes
Drankadvies:

Bereidingswijze

Bereid deze heerlijke broccoli risotto met het onderstaande stappenplan!

Voor de bouillon:



Stap 1
Doe de kip met bot en al in een pan. Voeg de ui, prei, wortel, bleekselderij en eventueel knoflook toe. Voeg 2 liter water toe en breng het op een hoog vuur aan de kook. Verwijder het schuim uit de pan met een schuimspaan. Voeg ook de kruiden en de peperkorrels toe.



Stap 2
Zet het vuur laat en laat de bouillon minstens 2 uur met de deksel op de pan zachtjes trekken.



Stap 3
Giet de bouillon boven een andere pan door een zeef. Verwijder dan de botten, de groenten en de kruiden. Laat de bouillon afkoelen en verwijder het vet aan de oppervlakte. 

Voor de risotto:



Stap 1
Snipper de ui en snij de bleekselderij en knoflook fijn. Breng de bouillon aan de kook. Verdeel de broccoli in roosjes en kook deze in circa 5 minuten gaar in de bouillon. Schep ze dan uit en snij 3/4 deel fijn.



Stap 2

Fruit de uien en bleekselderij zacht met wat boter in een braad- of hapjespan, in circa 5 min. Voeg de risottorijst toe en bak het in 2 minuten glazig. Voeg de wijn toe, roer dit goed en laat het verdampen. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Roer het vocht tot het opgenomen is en voeg weer nieuwe bouillon toe. Laat het vocht zachtjes pruttelen en blijf constant roeren. Voeg steeds wat bouillon toe en laat het opnemen door de rijst. De rijst is in circa 20 minuten gaar.



Stap 3
Roer de gesneden broccoli samen met de helft van de boerenkaas erdoorheen. Roer tot de kaas gesmolten is. Breng het geheel vervolgens op smaak met wat citroensap, peper en zout. Verwarm de overige broccoli en bak de tomaatjes een paar minuten in wat boter tot ze iets zacht worden.


Stap 4
Serveer de risotto met de overige broccoli, gebakken tomaatjes en geraspte Goudse boerenkaas.

Eet smakelijk!

Dit recept is afkomstig van boerenkaas.nl