Een kaasplank is een geweldige afsluiting van de maaltijd, maar natuurlijk ook erg geschikt als gezamenlijk snackmoment met vrienden of familie. De grote verscheidenheid aan kaassoorten maakt het mogelijk om eindeloos te variëren en een plateau geheel naar eigen smaak samen te stellen. Een kaasplank is altijd een lust voor het oog en de maag. Dat laat geen enkele fijnproever onberoerd!

Welke kazen te combineren?

Natuurlijk zijn de soorten op zo’n plateau van essentieel belang. Niet alle kazen kunnen goed met elkaar door één deur. Je kunt kiezen voor een opbouw in smaakgradatie: begin met zachtere soorten en eindig met de meer pittige. Een andere optie is om soorten uit te kiezen die goed met elkaar samengaan. Een groot voordeel is dat je de kazen dan makkelijker door elkaar kunt eten in plaats van één voor één. Een vakspecialist kan het best adviseren bij het samenstellen van een dergelijke plank, of kijk eens bij onze kaasplankjes samengesteld voor kaas.nl.

Persoonlijk vind ik het leuk om plateaus een thema te geven. Denk aan de thema’s bergkazen (een Morbier, Roquefort, Reblochon de Savoie AOP en Emmentaler vormen hier een mooie Bergkazen plank), soorten uit hetzelfde land (de Grana Padano, Taleggio, Gorgonzola, Fontina en La Tur komen allen uit Italië en smaken ook goed samen) of dezelfde streek, of een zelfbedacht thema zoals kazen die beginnen met de letter ‘C’ (Comté, Camembert, Castello Blue en Chaource Hugerot) of wat dan ook. Waar je ook voor kiest: zorg er voor dat je een beetje weet wat voor de kaas er op de plank ligt. Dat maakt een goede indruk op de gasten en kaas met een praatje smaakt sowieso altijd beter!

Wat drinkt men erbij?

Het is misschien geen voor de hand liggende keuze, maar de beste drank bij een kaasplateau is een kop warme thee ter bevordering van de spijsvertering. Ook is thee makkelijker te combineren met verschillende soorten kaas dan andere dranken. Het meest gebruikelijk is natuurlijk toch om kaas te combineren met wijn of bier. En niet zonder succes, want er zijn een aantal klassieke combinaties uit geboren. Bij Franse geitenkaas past bijvoorbeeld bij uitstek een droge witte wijn, maar ook verrassend goed een donker abdijbier. Pikante kazen als Parmesan, oude Noord-Hollandse kaas of blauwaderkazen gaan dan weer uitstekend samen met een glaasje Port. De mogelijkheden zijn eindeloos!

De succesformule

Een belangrijke sleutel tot succes zit in variatie. Zorg voor genoeg soorten en verrassende elementen zodat je een plank krijgt die nooit verveeld! De romige, aromatische karakters van kaas gaan altijd goed samen met charcuterie, brood, noten en fruit. Dit zijn welkome aanvullingen op elk willekeurig plateau. Bovendien zijn bijvoorbeeld walnoten uitstekend geschikt om de smaak te neutraliseren. Probeer de meer pikante kazen eens te combineren met druiven, peer of dadel- of vijgenbrood, of verras de visite eens met stukjes pure chocolade op de kaasplank. Ze zullen versteld staan!

 

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd