Tussendoor
4 personen
90 minuten

Bladerdeeg bites, met blauwe kaas

Ingredienten

  • 270 gr vers bladerdeeg
  • 2 grote uien
  • 1 tl boter
  • 2 tl olijfolie 2 el water
  • 5 tl suiker
  • 5 el droge witte wijn
  • 5 ei
  • 120 gr vijgenjam
  • 70 gr blauwe kaas Saint Agur
  • 2 takjes verse tijm
  • 5 el honing
  • peper & zout

Bereidingswijze

Door de combinatie van de stevige blauwe kaas met de zoete uien en vijgenjam, zijn de smaken mooi in balans en erg toegankelijk.


Stap 1

Maak de uien schoon en snijd in dunne halve ringen. Verhit de boter en de olie in een pan met een dikke bodem. Voeg de gesneden ui toe en bak 10 minuten op gematigd vuur. Voeg een snufje zout en het water toe en bak nog 40 minuten op laag vuur met de deksel op de pan. Blijf regelmatig roeren, voeg indien nodig meer water toe. Voeg de suiker toe en bak nog 10 minuten. Giet vervolgens de wijn erbij en roer alles goed door. Breng verder op smaak met zout en peper.


Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het bladerdeeg uit en maak cirkels met een diameter van 7,5 cm. Leg de bladerdeegrondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Neem een satéprikker en prik op ongeveer 1,5 cm vanaf de rand nog een cirkel. Dit vormt straks de korst. Klop het ei los met een klein beetje water en bestrijk dit met een kwast over de korst van het bladerdeeg hapje.


Stap 3

Verhit de vijgenjam kort zodat het vloeibaarder wordt. Verdeel ongeveer 1 tl vijgenjam over het midden van de bladerdeeg bites. Voeg hier vervolgens 1 tl van de gekarameliseerde ui aan toe en 1 tl blauwe kaas. Ris de tijm van de takjes en verdeel over de bites.


Stap 4

Bak de bites voor 15 á 18 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn. Serveer de bites warm met een klein beetje honing.


Eet smakelijk!