Diner
4 personen
90 minuten

Aardappelgratin

Ingredienten

  • gratinvorm
  • 800 g melig kokende aardappelen. bijv. Agria of Bintje
  • 3 dl melk
  • 3 dl room
  • 1-2 knoflookteentjes, geperst, naar smaak
  • 50 - 100 g Le Gruyère AOP, geraspt (meer over deze kaas)

    Le Gruyère

    Le Gruyère
    Mild
    Pittig
    Allergenen: Melk, Lactose
    Gemaakt van rauwe melk: Ja
    Vegetarische kaas: Nee
    Eetbare korst: Nee
    Meer over deze kaas of sluit deze popup
  • botervlokken naar smaak
  • zout (snufje)
  • peper (snufje)
  • nootmuskaat (snufje)
Drankadvies:

Bereidingswijze

Een smakelijke gratin uit de oven!


Stap 1
Was de aardappelen, schil ze en snijdt in gelijkmatige plakjes van 2-3 mm.


Stap 2
Verdeel de aardappelplakjes in lagen over de vorm.


Stap 3
Meng de melk, room en knoflook naar smaak en breng op smaak met de kruiden.


Stap 4
Giet het mengsel over de aardappelen. De aardappelen moeten daarbij bedekt zijn omdat ze anders bruin worden.


Stap 5
Bak het geheel op de onderste richel in een tot 180 °C voorverwarmde oven in ca. 40-50 minuten gaar. Gaarproef: prik met een mes in een aardappelschijfje. Als het zonder weerstand eruit kan worden getrokken, zijn de aardappelen gaar.


Stap 6
Verhoog de oventemperatuur tot 220 °C. Verdeel de kaas en botervlokken naar smaak over de gratin en gratineer ca. 10 minuten in het bovenste gedeelte van de oven.

Serveer de gratin heet.

Bereidingstip
Als u vastkokende aardappelen gebruikt, kunt u 1-2 dl minder vloeistof nemen.