img

Aardappelgratin

Diner 4 personen 90 minuten

INGREDIËNTEN

  • gratinvorm
  • 800 g melig kokende aardappelen. bijv. Agria of Bintje
  • 3 dl melk
  • 3 dl room
  • 1-2 knoflookteentjes, geperst, naar smaak
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 50 - 100 g Le Gruyère AOP, geraspt
  • botervlokken naar smaak

BEREIDINGSWIJZE

1. Aardappelen wassen, schillen en in gelijkmatige plakjes van 2-3 mm snijden of schaven.
2. Aardappelplakjes in de vorm in lagen leggen.
3. Melk, room en knoflook naar smaak mengen en op smaak brengen.
4. Het mengsel over de aardappelen gieten. De aardappelen moeten daarbij bedekt zijn omdat ze anders bruin worden.
5. Op de onderste richel in de tot 180 °C voorverwarmde oven ca. 40-50 minuten bakken. Gaarproef: met een mes in een aardappelschijfje prikken. Als het zonder weerstand eruit kan worden getrokken, zijn de aardappelen gaar.
6. Oventemperatuur verhogen tot 220 °C . Kaas en naar smaak botervlokken over de gratin verdelen en in het bovenste gedeelte van de oven ca. 10 minuten gratineren. Heet serveren.

Bereidingstip
Als u vastkokende aardappelen gebruikt, kunt u 1-2 dl minder vloeistof nemen.

Kazen uit dit recept

WISHLIST

Jouw lijst altijd en overal

Wij gebruiken cookies en andere technieken om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Als je doorklikt ga je akkoord met het plaatsen van de cookies en technieken. Voor meer informatie zie ons privacy - & cookie beleid

Sorry, je zoekopdracht heeft geen resultaat opgeleverd