Niets is lekkerder dan een goede kaasfondue. Ook wie hier nog niet van overtuigd is, likt zijn vingers er straks bij af! Er zijn vele variaties in kaasfondue. Ga je voor de klassieker, de pittige twist of weet je nog niet helemaal wat je zoekt? Lees hieronder welk kaasrecept het beste bij jouw avondje rond de fonduepan past.

#1 De Zwitserse klassieker

De Zwitserse fondue is door zijn lichtzoete kruidige smaak een échte aanrader. Wist je dat de oorsprong van fondue in Zwitserland ligt? De kazen komen uit bergachtige gebieden waarbij rauwe melk wordt gebruikt om ze te produceren. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook om de originele recepturen in stand te houden.

De bekendste soorten zijn natuurlijk de Emmentaler en Gruyère. De Emmentaler heeft een rijke, nootachtige smaak met lichtzoete nuances. Liever een stevige kaas? Dan zorgt de Gruyère met zijn kruidig pikante smaak voor een romig mondgevoel. De combinatie van deze smaken in de fondue zorgt voor een lichtzoet, maar kruidig karakter.

Dip-tips bij Emmentaler en Gruyère:

  • Stukjes (zuurdesem) stokbrood of ciabatta;
  • Stukjes groenten zoals geblancheerde bloemkool of broccoli;
  • Gebakken champignon, paprika of bleekselderij;
  • Gaar vlees zoals kipfilet, salami of ham.

Ben je benieuwd welk recept past bij een echte Zwitserse kaasfondue? Je vindt ‘m hier:

#2 Fondue met een beetje pit

Geef jij je kaasfondue liever een twist, dan past de fondue met knoflook helemaal bij jou! Houd je van een lekker pittige bite, kies dan voor een buitenlandse fondue. De Italiaanse Parmigiano Reggiano is oudste van alle soorten Parmezaanse kaas en heeft een intens krachtige en kruidige smaak. Combineer dit met de uitgesproken pikante smaak van de Gorgonzola uit het noorden van Italië en je hebt het ideale recept voor een pittige Italiaanse kaasfondue.

Toch liever de kruidige Gruyère? Et voilâ, ook deze vind je terug in de Franse fondue. De klassieke kaasfondue maak je pittiger met blauwaderkaas. Uniek en pikant, zoals we van de Fransen gewend zijn.

Dip-tips bij pittige fondue:

  • Stukjes focaccia, stokbrood of ciabatta;
  • Gedroogde dadels;
  • Cherrytomaatjes en augurk;
  • Gedroogde ham;
  • Noten.

Op zoek naar het recept van de buitenlandse fondue? Ze zijn hier te vinden:

#3 Bijzondere kaasfondue-varianten

Al eens van Aziatisch fonduen gehoord? Deze nieuwe variant op de traditionele kaasfondue laat je even helemaal uit je kazige comfortzone gaan. De milde en lichtromige smaak van de kaasfondue vul je aan met stukjes verse gember en citroensap. Serveer hier kroepoek, verse ananas en peer bij en je Asian kaasfondue is helemaal af!

Toch liever oer-Hollands doen? Probeer dan eens boerenkaasfondue. Belegen boerenkaas heeft een romig karakter en je proeft de smeuïge, rijke smaak van de Hollandse ambacht. Ook lekker: geitenkaasfondue. Geschikt voor de kaaskoppen die net even iets anders willen en op zoek zijn naar een zuivere, bijzondere smaak.

Dip-tips bij geitenkaasfondue en boerenkaasfondue:

  • Stukjes zuurdesembrood of bruin stokbrood, bij voorkeur een dag oud;
  • Bleekselderij;
  • Stukjes vijgen of dadels;
  • Krieltjes;
  • Plakjes rauwe ham;
  • Droge partjes peer;
  • Augurk.

Enthousiast geworden? Bekijk de recepten hier:

#4 Fondue voor bij de borrel

Tijd voor een borrel? Bittergarnituur serveren kan altijd nog. Verras je gasten daarom eens met een mini-fonduetje in brood! Voor een mini-fondue gebruiken we de originele, pittige Gruyere kaas, welke we combineren met één van onze kaasspecialiteiten: de Vacherin Fribourgeois. Verdeel deze pikante smeltkazen over de broodjes en serveer het met lekkere dips. Ook als normale fondue je te zwaar op de maag valt, is deze mini-variant een geschikte optie. Klein maar héél fijn!

Dip-tips bij borrelfondue:

  • Chips van grisonvlees;
  • Mini-pretzels;
  • Augurken;
  • Uitjes.

Ga je voor de mini-fondue bij de borrel? Lees hier het originele recept:

#5 Kaasfondue-restaurants

Ook een goed recept voor een avondje fondue: trek erop uit naar een kaasfondue-restaurant! In Nederland vind je fantastische plekken om je met familie of vrienden om een pannetje gesmolten kaas te buigen. Buiten de deur ontdek je altijd weer wat nieuws! Van overheerlijke Beemsterkaasfondue tot Japanse fondue of verschillende dips zoals nacho’s en eekhoorntjesbrood. Genoeg reden om een keer aan te schuiven op eigen bodem. Benieuwd naar de beste kaasfondue-plekken van ons land? We hebben er een paar voor je op een rij gezet:

  • Kade 4 in Rotterdam
  • De Kleine Weimar in Den Haag
  • ‘t Oude Pothuys in Utrecht
  • In ‘t Goede Uur in Haarlem
  • Het Karbeel in Amsterdam
  • Brussels Lof in Groningen
  • Hello Again in Leusden
  • De Fransman in Alkmaar
  • De Stadthouder in Leiden

Ook gingen we laatst op bezoek bij de Bakkerswinkel in Utrecht om van de kaasfondue te proeven.

Veel proefplezier en eet smakelijk!