Op zoek naar jouw ultieme smaak?

Gewassen korstkaas

Edel de Cleron

Mild
Pittig
aromatisch
romig

Edel de Cleron is een Frans kaasje uit het dorpje Cléron in de vallei van de Loue, ten zuiden van Besancon in de Franche-Comté. De kaas is niet lang geleden ontwikkeld. De kaas lijkt erg op de Vacherin Mont d’Or. In Frankrijk wordt de kaas Faux Vacherin genoemd, omdat het geen echte Vacherin is.

De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk, de Vacherin van rauwe melk. De kaas wordt evenals de Vacherin verpakt in een ring van dennenbast. Dit geeft de kaas haar eigen smaak. Aangezien de kaas van gepasteuriseerde melk wordt gemaakt wordt deze niet zo zacht als de Vacherin. Deze kan “gelepeld’ worden, de Edel kan gesneden worden.

De kaas rijpt minimaal 3 weken. Tijdens het rijpen wordt de kaas dagelijks gekeerd en gewassen met pekelwater. Na de rijping wordt de kaas verpakt in de dennenbast. Edel de Cleron heeft een goudkleurige korst met een witte schimmel. De kaas heeft een geur van aarde en champignons.

Indien de kaas ruikt naar ammoniak is de rijping te ver gegaan en kan de kaas beter niet meer worden gegeten.

Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.

Productinformatie
Herkomst Frankrijk
Melksoort Koemelk
Merk Merkloos
Biologische kaas Nee
Allergenen Melk, lactose
Eetbare korst Ja
Gemaakt van rauwe melk Nee
Vegetarische kaas Nee
Vetgehalte 50+
Over deze kaas

Edel de Cleron is een Frans kaasje uit het dorpje Cléron in de vallei van de Loue, ten zuiden van Besancon in de Franche-Comté. De kaas is niet lang geleden ontwikkeld. De kaas lijkt erg op de Vacherin Mont d’Or. In Frankrijk wordt de kaas Faux Vacherin genoemd, omdat het geen echte Vacherin is.

De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk, de Vacherin van rauwe melk. De kaas wordt evenals de Vacherin verpakt in een ring van dennenbast. Dit geeft de kaas haar eigen smaak. Aangezien de kaas van gepasteuriseerde melk wordt gemaakt wordt deze niet zo zacht als de Vacherin. Deze kan “gelepeld’ worden, de Edel kan gesneden worden.

De kaas rijpt minimaal 3 weken. Tijdens het rijpen wordt de kaas dagelijks gekeerd en gewassen met pekelwater. Na de rijping wordt de kaas verpakt in de dennenbast. Edel de Cleron heeft een goudkleurige korst met een witte schimmel. De kaas heeft een geur van aarde en champignons.

Indien de kaas ruikt naar ammoniak is de rijping te ver gegaan en kan de kaas beter niet meer worden gegeten.