Kenmerkend voor de Alde Fryske is de pittige, volle smaak en mooie kristalvorming. De kaas heeft minimaal een jaar gerijpt en is goed snijdbaar. Gemaakt van de volle melk van koeien die de helft van het jaar buiten staan en veel gras eten.
Herkomst | Nederland |
Melksoort | Koemelk |
Merk | Fryske |
Biologische kaas | Nee |
Allergenen | Melk, lactose |
Eetbare korst | Nee |
Gemaakt van rauwe melk | Nee |
Vegetarische kaas | Ja |
Vetgehalte | 50+ |
Kenmerkend voor de Alde Fryske is de pittige, volle smaak en mooie kristalvorming. De kaas heeft minimaal een jaar gerijpt en is goed snijdbaar. Gemaakt van de volle melk van koeien die de helft van het jaar buiten staan en veel gras eten. De Fryske wordt gemaakt van volle melk van grotendeels grasgevoerde koeien. De melk is afkomstig van twee Friese boeren die de koeien veel buiten laten grazen en geen snijmais telen. 's Avonds en in de winter krijgen de koeien opnieuw gras (of graskuil). Dat levert een andere samenstelling van de melk op, en de lekkerste kaas. Ambachtelijke kaasmakers houden de kaas vervolgens zo puur mogelijk. Ze gebruiken geen e-nummers of kleurstoffen, vandaar de wat bleke kleur.